Gheața neagră. Ce este și cum actionăm pentru a preveni eventuale accidente

PREVENȚIE. Titi Aur, fost pilot de raliuri și expert în conducere defensivă, trage un semnal de alarmă cu privire la unul dintre cele mai mari pericole pentru șoferi iarna: gheața neagră. Fenomenul, cunoscut și sub denumirea de polei, poate crea condiții extrem de periculoase pe șosele, iar Titi Aur oferă sfaturi esențiale pentru a evita riscurile.

Ce este gheața neagră și cum să ne părotejăm

Gheața neagră, explică Titi Aur, este de fapt poleiul, o peliculă subțire de gheață invizibilă care poate apărea pe suprafața drumurilor și care reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru șoferi. În condiții de temperatură scăzută, această peliculă de gheață poate apărea în mod neașteptat și poate face ca drumurile să devină alunecoase, crescând riscul de accidente.

Sfaturi utile pentru șoferi

Testarea aderenței: Titi Aur recomandă șoferilor să testeze aderența din când în când. Aceasta poate fi făcută simplu apăsând mai tare pe frână când suntem singuri pe șosea. Dacă pedala de frână tremură, înseamnă că aderența este mică, iar sistemul ABS (Sistemul Antiblocare la Frânare) a intrat în funcțiune. Acest lucru indică necesitatea de prudență sporită în traficul de iarnă.

Pregătirea mașinii: Este esențial ca fiecare șofer să își pregătească mașina pentru iarnă, în special atunci când pleacă la drum lung. Cauțiucurile de iarnă sunt cruciale pentru o aderență optimă pe drumuri acoperite de zăpadă sau gheață.

Curățarea mașinii: Vizibilitatea este cheia siguranței. Mașina trebuie curățată în mod corespunzător de zăpadă și gheață, asigurându-vă că toate ferestrele și oglinzile sunt complet degajate.

Alte accesorii utile: Titi Aur recomandă ca în mașină să fie întotdeauna disponibile accesorii precum un sac de nisip, o lopată, o pătură, dar și o rezervă de alimente și apă. Acestea pot fi vitale în situații de urgență, precum blocarea în trafic sau în cazul în care este necesară așteptarea ajutorului.

Carburantul: Asigurați-vă că aveți suficient carburant pentru a face față situațiilor în care traficul este blocat sau pentru a menține căldura în mașină, în cazul în care este necesar.

Titi Aur reamintește șoferilor să fie atenți și să adopte o conduită defensivă pe drumurile acoperite de zăpadă sau gheață. Prevenția și pregătirea sunt cheile pentru a evita accidentele și pentru a asigura siguranța pe drumuri în perioada rece a anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare