Gheorghe Leonida: românul din umbră care a dat viață statuii lui Hristos din Rio de Janeiro

CURIOZITĂȚI. Una dintre cele mai iconice și impresionante statui din lume este Cristos Mântuitorul cunoscut și sub numele de „Cristo Redentor”, amplasată pe vârful muntelui Corcovado din Rio de Janeiro, Brazilia. Cu o înălțime impunătoare de 30 de metri, acest monument monumental este recunoscut pe plan mondial ca simbol al creștinismului și al frumuseții artei sculpturale.

Puțini știu, însă, că fără contribuția unui român, această capodoperă ar fi avut o altă înfățișare. Gheorghe Leonida, un sculptor român puțin cunoscut în țara sa natală, a jucat un rol esențial în realizarea statuii lui Hristos din Rio de Janeiro. În echipa condusă de celebrul sculptor francez Paul Landowski, Leonida a fost însărcinat cu realizarea capului statuii, contribuind astfel la definirea trăsăturilor și expresiei majestuoase ale lui Hristos.

Gheorghe Leonida s-a născut în Galați în anul 1892 și a fost unul dintre cei 11 frați ai familiei. După ce a luptat pe front în Primul Război Mondial, Leonida și-a continuat pasiunea pentru artă studiind în Italia timp de trei ani. În anul 1925, s-a mutat la Paris, unde a avut ocazia să lucreze alături de Paul Landowski la proiectul monumental al statuii lui Hristos.

Lucrarea la capul statuii a început în anul 1926 și a durat cinci ani până la finalizare, în 1931. Gheorghe Leonida a adus în acest proiect nu doar priceperea și talentul său artistic, ci și o contribuție personală și spirituală, impregnată cu devotament și respect pentru tema religioasă abordată.

Cu toate acestea, destinul lui Gheorghe Leonida a fost unul tragic. Întors în România, artistul a găsit sfârșitul într-un mod neașteptat și dramatic. În primăvara anului 1942, la vârsta de doar 49 de ani, Gheorghe Leonida a căzut de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Această pierdere prematură a lăsat o rană în lumea artei și a sculpturii, dar moștenirea lui rămâne vie prin contribuția sa nemuritoare la una dintre cele mai emblematice creații ale umanității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare