Ghidul aditivilor alimentari și care trebuie evitați

SĂNĂTATE. Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate alimentelor pentru a le stopa degradarea (conservanți), a îmbunătăți gustul (agenți de aromă) și aspectul (agenți de colorare).

Numerele E ale aditivilor alimentari:

E100s: coloranți alimentari.
E200s: conservanți și acizi.
E300s: antioxidanți și regulatori ai acidului.
E400s: emulgatori, stabilizatori și agenți de îngroșare.
E500s: agenți anti-aglomerare și regulatori de aciditate.
E600s: potențiatori de aromă.
E900s: îndulcitori, agenți de glazură, agenți de spumă și gaze.
E1000s: alți aditivi.

Principalele ingrediente de evitat:

-Nitrit de sodiu (E 250). Acest aditiv ajută la stabilizarea, colorarea și aroma cărnii și împiedică creșterea bacteriilor dăunătoare. Dar când carnea este încălzită la temperaturi ridicate sau combinată cu acidul din stomac, nitritul de sodiu produce nitrozamine. Nitrozaminele sunt legate de un risc crescut de cancer pancreatic și colorectal.

-Sulfiți: numărul E al agenților de sulfitare are valori de la 220 inclusiv la 228 (E 220-228).Sulfiții sunt un conservant la care mulți oameni sunt sensibili și care poate agrava astmul.

-Grăsimile trans. Acestea cresc riscul bolilor de inimă. Producătorii folosesc aceste uleiuri parțial hidrogenate pentru a îmbunătăți durata de valabilitate și consistența alimentelor.

-Monoglutamat de sodiu (MSG) E 621. Acest aditiv îmbunătățește aroma și textura alimentelor slabe din punct de vedere calitativ. Persoanele sensibile la MSG pot prezenta greață, probleme de respirație și alte reacții.

-Coloranți alimentari sintetici. Sunt folosiți predominant în produsele de patiserie. Pot provoca reacții alergice severe la persoanele cu astm. Unele cercetări sugerează, de asemenea, o legătură cu hiperactivitatea la copii, dar acest lucru nu a fost dovedit.

Eliminarea completă a aditivilor alimentari artificiali este dificilă și aproape imposibilă. În schimb, micile modificări în stil de viață te pot ajuta să îți reduci aportul într-un mod mai realist și ușor de gestionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare