Google amână bonusurile pentru angajaţi și a anunțat concedierea oficială a 12.000 de angajați

CONCEDIERI. Alphabet, compania mamă a Google, a anunțat că va reduce 12.000 de locuri de muncă, adică 6% din forța sa de muncă, devenind astfel ultimul gigant tehnologic care își reduce numărul de angajați după o creștere rapidă în timpul pandemiei COVID-19.
Concedierile se adaugă la alte zeci de mii de pierderi de locuri de muncă anunțate recent de Microsoft, Amazon, Meta, compania mamă a Facebook, precum și de alte companii de tehnologie, care strâng cureaua pe fondul unor perspective tot mai sumbre pentru industrie.
Numai în această lună, au fost anunțate cel puțin 48.000 de reduceri de locuri de muncă de către marile companii din acest sector.
CEO-ul Alphabet, Sundar Pichai, a împărtășit vestea vineri, într-un e-mail adresat personalului, care a fost postat și pe blogul de știri al companiei.
Pichai a declarat că Google, fondată în urmă cu aproape un sfert de secol, este “obligată să treacă prin cicluri economice dificile“.
“În ultimii doi ani am asistat la perioade de creștere spectaculoasă“, a scris acesta. “Pentru a corespunde și a alimenta această creștere, ne-am angajat pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi“.
“Sunt încrezător în oportunitățile uriașe care ne stau în față datorită forței misiunii noastre, valorii produselor și serviciilor noastre și investițiilor noastre timpurii în inteligență artificială“, a declarat Pichai. “Pentru a o valorifica pe deplin, va trebui să facem alegeri dificile.”
Cu toate că Google a făcut progrese semnificative la început în domeniul inteligenței artificiale cu investiții precum achiziția în 2014 a laboratorului de inteligență artificială DeepMind, axat pe cercetare, compania a fost luată pe picior greșit în ultimele luni de rivali mai îndrăzneți precum OpenAI, care și-a lansat anul trecut chatbotul AI ChatGPT, care a făcut vâlvă. OpenAI a încheiat un parteneriat profund cu rivalul Google, Microsoft, acesta din urmă promițând să integreze tehnologia sa de inteligență artificială în produse precum programele de căutare și de birou.