Google plănuiește lansarea propriului său Chatbot – BARD

TEHNOLOGIE. Gigantul internetului a declarat că va începe testarea noului său chatbot, Bard, cu un grup restrâns, privat, înainte de a-l face public în următoarele săptămâni.
Google a declarat luni că va lansa în curând un chatbot experimental numit Bard, în timp ce se grăbește să răspundă la ChatGPT, care a uimit milioane de oameni de când a fost prezentat la sfârșitul lunii noiembrie.

Google a precizat că va începe luni să testeze noul său chatbot cu un mic grup privat, înainte de a-l lansa publicului în următoarele săptămâni. Într-o postare pe blog, Sundar Pichai, directorul executiv al Google, a mai spus că motorul de căutare al companiei va avea în curând funcții de inteligență artificială care vor oferi rezumate ale unor informații complexe.

Bard – numit astfel deoarece este un povestitor, a precizat compania – se bazează pe o tehnologie experimentală numită LaMDA, prescurtare de la Language Model for Dialogue Applications (Model lingvistic pentru aplicații de dialog), pe care Google o testează în interiorul companiei și cu un număr limitat de persoane din exterior de câteva luni.

Google se numără printre numeroasele companii care au dezvoltat și testat un nou tip de chatbot care poate riposta la aproape orice subiect aruncat în calea sa. OpenAI, un mic start-up din San Francisco, a captat imaginația publicului cu ChatGPT și a declanșat o cursă pentru a introduce acest tip de tehnologie într-o gamă largă de produse.

Roboții de chat nu pot discuta exact ca un om, dar adesea par să o facă. Și generează o gamă largă de texte digitale care pot fi reproduse în aproape orice context, inclusiv tweet-uri, articole de blog, lucrări de licență, poezii și chiar coduri de calculator.

Rezultatul a mai mult de un deceniu de cercetare la companii precum Google, OpenAI și Meta, roboții de chat reprezintă o schimbare enormă în modul în care sunt construite, utilizate și operate programele informatice. Aceștia sunt pe cale să refacă motoarele de căutare pe internet precum Google Search și Microsoft Bing, asistenții digitali vorbitori precum Alexa și Siri și programele de e-mail precum Gmail și Outlook.

Dar tehnologia are defecte. Deoarece roboții de chat își învață abilitățile analizând cantități uriașe de texte postate pe internet, aceștia nu pot face distincția între realitate și ficțiune și pot genera texte care sunt părtinitoare împotriva femeilor și a persoanelor de culoare.

Google a fost reticent în a face public acest tip de tehnologie, deoarece directorii s-au temut că reputația companiei ar putea fi afectată dacă inteligența artificială ar crea declarații tendențioase sau toxice.
Prudența Google a început să își erodeze avantajul de inovator generativ în materie de inteligență artificială atunci când ChatGPT a debutat cu mare vâlvă și milioane de utilizatori. În decembrie, dl Pichai a declarat un “cod roșu”, scoțând diverse grupuri din misiunile lor normale pentru a ajuta compania să accelereze lansarea propriilor produse de I.A.

Compania s-a străduit să recupereze decalajul, chemându-i pe cofondatorii săi, Larry Page și Sergey Brin, pentru a-și revizui foaia de parcurs a produselor în cadrul mai multor întâlniri și stabilind o inițiativă pentru a-și accelera procesele de aprobare.

Google are în plan să lanseze peste 20 de produse și funcții de inteligență artificială în acest an, a relatat The New York Times. Funcțiile motorului de căutare A.I., despre care compania a spus că vor sosi în curând, vor încerca să distileze informații complexe și perspective multiple pentru a oferi utilizatorilor o experiență mai conversațională.

Compania intenționează, de asemenea, să răspândească tehnologia de I.A. care stă la baza sa prin intermediul partenerilor, astfel încât aceștia să poată construi aplicații noi și variate.

Chatbots precum ChatGPT și LaMDA sunt mai scumpe de operat decât un software obișnuit. Într-un tweet recent, Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, a declarat că firma a cheltuit “cenți cu o singură cifră” pentru livrarea fiecărui chat pe serviciu. Acest lucru se traduce prin costuri extrem de mari pentru companie, având în vedere că milioane de persoane folosesc serviciul.

Google a declarat că Bard va fi o versiune “mai ușoară” a LaMDA, care va permite companiei să furnizeze tehnologia la un cost mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare