GREVĂ în Sănătate: Medicii de Familie refuză orice activitate! Pacienții bolnavi blocați

GREVĂ. Sistemul de Sănătate din România se confruntă cu o nouă criză, având medicii de familie și angajații Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) în centrul atenției. Medicii de familie au încetat orice activitate, refuză să acorde consultații gratuite, să elibereze rețete compensate, bilete de trimitere, dacă nu primesc plățile restante de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Una dintre problemele semnalate de medici este reprezentată de întârzierile în plata serviciilor acordate în luna octombrie, precum și disfuncționalitățile sistemului informatic al cardului de sănătate. Deja, medicii din Cluj și Mureș și-au încetat activitatea.

Printre nemulțumirile exprimate de medici se numără și întârzierile în plata serviciilor din luna octombrie.

Reprezentanții organizațiilor profesionale acuză Casele Județene de Asigurări de Sănătate că au achitat deconturile doar parțial, iar pacienții sunt afectați de această dispută, temându-se că nu își vor mai putea cumpăra medicamentele compensate și vor trebui să plătească pentru consultații și analizele uzuale.

În paralel, DSP-urile din 25 de județe au blocat deja activitatea, amenințând cu greva generală dacă nu li se vor soluționa revendicările.

Această situație tensionată vine după ce, în luna noiembrie, angajații Caselor de Sănătate au protestat pentru majorarea salariilor, iar greva a fost încheiată după zece zile, odată cu aprobarea de către Parlament a proiectului de lege privind creșterile salariale. Pe 7 decembrie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare