GUNOIUL ALTORA – Până la sfârșitul anului, la depozitul de deșeuri din Sânpaul vor fi aduse 17.500 tone de deșeuri menajere din județele Cluj și Alba

SOLUȚIE DE COMPROMIS. Forul deliberativ al județului Mureș (Consiliul Județean – CJ) este pregătit din toți bojocii să respire adoptarea unei hotărâri în urma căreia. în fiecare lună, până la sfârșitul acestui an, la depozitul de deșeuri de la Sânpaul vor fi aduse 3.500 de tone de deșeuri menajere din județele Cluj și Alba. Adică 17.500 de tone de deșeuri, în total. Să vedem cum e motivată decizia…
Conform contractului dintre proprietarul depozitului de deșeuri din Sânpaul (CJ Mureș) și operatorul/administratorul acestuia (firmele bucureștene Iridex Group Import Export și Servicii Salubritate), semnat în octombrie 2016 și activat în februarie 2017, tariful plătit pentru depozitare a fost calculat în baza unei cantități de 188.843 tone de deșeuri menajere/an.
În primele 6 luni ale acestui an, însă, Iridex susține că s-a depozitat doar 72.272,32 de tone, adică o medie de 12.045 de tone/lună față de 15.737 de tone cât spunea CJ Mureș că se va depozita (adică cu 3.700 de tone pe lună mai puțin decât cantitățile anunțate inițial de proprietar – CJ Mureș). Din calculul acesta, rezultă că în acest an deficitul ar fi de 44.300 de tone.
Acest fapt generează “un dezechilibru contractual”, care poate fi suplinit fie prin majorarea tarifului de depozitare, fie prin aducerea gunoiului din alte părți. Evident, există suficiente localități care nu au unde să depoziteze deșeurile menajere și care sunt dispuse să plătească să-și arunce gunoiul în alt județ, așa că problema pare rezolvată.
Două municipii din județul Cluj, Câmpia Turzii și Turda, precum și două comune, Luna și Viișoara, plus un oraș din județul Alba, Zlatna, o să plătească către Iridex pentru a-și lăsa gunoiul la Sânpaul, iar astfel Iridex nu va majora tariful de depozitare către operatorii din județul Mureș.
Cât gunoi din Cluj și Alba se va depozita în județul Mureș? Ce mult 3.500 de tone pe lună. Cât timp? Deocamdată, până la sfârșitul anului. De ce? Parcă am menționat deja: pentru compensarea deficitului financiar înregistrat de sărmanul Iridex. Cum se procedează? Simplu, aleșii județeni aprobă o hotărâre în acest sens, ura și la gară (adică la groapa de gunoi)! Când se întâmplă asta? Acuș-acușica, respectiv joi, 30 iulie, la proxima ședință a forului prezidat de UDMR&PSD prin tripleta Péter Ferenc – Alexandru Cîmpeanu – Ovidiu Dancu.
… am zis că-i bine să știți dinainte ce urmează să se întâmple și să nu vă surprindă când o să vedeți prin județ camioane cu câte 50 de tone de gunoi înmatriculate în Cluj sau Alba.
Cătălin VISCHI
2 comments
Oare cine este in spatele acestei AFACERI,i ,SANTAJsau DICTAT?Greu de imaginat ca doua societati de salubrizare din Bucuresti ( oare cum au ajuns in Mures)poate sa determine consiliul local si PREFECTURA( aparatorul legilor tarii in teritoriu ) Mures sa admite preluarea gunoiului unor judete si municipii mult mai bogate si avansate.
Mi-e greu să cred că studiul care a stat la baza cantității estimate de gunoi produse în județ a fost atât de defectuos, la fel cum e greu de crezut că în județ se reciclează o cantitate așa mare (3500 tone/lună). Cel mai probabil se aruncă deșeuri și altundeva decât la Sânpaul să nu plătească un operator local atâtea taxe de depozitare la Iridex. Poate se va mai descoperi încă un depozit neconform, așa cum a fost cel de la Cristești, și apoi iar va trebui să se plătească o mică avere din bugetul local pentru transferul gunoiului la Sânpaul. Suntem pățiți.