Guvernatorul Rezervației Delta Dunării propune interzicerea pescuitului de știucă timp de doi ani

PROPUNERE. “Ar trebui instituită o interdicție de pescuit pe o perioadă de doi ani pentru a reface populația în declin a știucăi, una dintre cele mai capturate specii de pește din Delta Dunării, care este apreciată și pentru icrele sale de perle mari.”, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervației Delta Dunării, Gabriel Marinov.
Prima măsură de protejare a speciei a fost dispusă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în 2018, când pescarilor sportivi de agrement li s-a interzis să păstreze orice exemplar de știucă, în condițiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi, informează Agerpres.
“Trebuie să înțelegem că specia se află într-un real declin și că fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de știucă. Aș îndrăzni să spun că ar trebui instituită o interdicție de pescuit pentru această specie atât pentru pescuitul recreativ/sportiv, cât și pentru cel comercial, bineînțeles cu plata unor compensații acolo unde este cazul și în condițiile legii“, a explicat guvernatorul Marinov.
El a mai spus că zonele de reproducere ar trebui să fie deblocate pentru a proteja știuca și că ARBDD va lua astfel de măsuri în anii următori.
“Specia își depune icrele în perioada ianuarie-februarie, dar noi vrem să o protejăm de la 1 ianuarie până la 15 martie“, a mai spus guvernatorul Rezervației.
Pe fondul declinului populației de știucă, prețul pentru un kilogram de icre de știucă s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la aproximativ 400 de lei la pescari.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, anul acesta ordinul de interzicere a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 25 martie, iar interdicția de pescuit la știucă s-a încheiat pe 15 martie.
Capturile de știucă au variat de-a lungul timpului, de la o cantitate maximă de 2,666 tone în 1965 la 4 tone în 1995, se arată în Atlasul Rezervației Biosferei Peștele din Delta Dunării, semnat de cercetătorul Institutului Național Delta Dunării Vasile Otel.