Guvernatorul Rezervației Delta Dunării propune interzicerea pescuitului de știucă timp de doi ani

PROPUNERE. “Ar trebui instituită o interdicție de pescuit pe o perioadă de doi ani pentru a reface populația în declin a știucăi, una dintre cele mai capturate specii de pește din Delta Dunării, care este apreciată și pentru icrele sale de perle mari.”, a declarat pentru AGERPRES guvernatorul Rezervației Delta Dunării, Gabriel Marinov.

Prima măsură de protejare a speciei a fost dispusă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în 2018, când pescarilor sportivi de agrement li s-a interzis să păstreze orice exemplar de știucă, în condițiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi, informează Agerpres.

Trebuie să înțelegem că specia se află într-un real declin și că fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de știucă. Aș îndrăzni să spun că ar trebui instituită o interdicție de pescuit pentru această specie atât pentru pescuitul recreativ/sportiv, cât și pentru cel comercial, bineînțeles cu plata unor compensații acolo unde este cazul și în condițiile legii“, a explicat guvernatorul Marinov.

El a mai spus că zonele de reproducere ar trebui să fie deblocate pentru a proteja știuca și că ARBDD va lua astfel de măsuri în anii următori.

Specia își depune icrele în perioada ianuarie-februarie, dar noi vrem să o protejăm de la 1 ianuarie până la 15 martie“, a mai spus guvernatorul Rezervației.

Pe fondul declinului populației de știucă, prețul pentru un kilogram de icre de știucă s-a dublat în ultimii doi ani, ajungând la aproximativ 400 de lei la pescari.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, anul acesta ordinul de interzicere a pescuitului a fost publicat în Monitorul Oficial pe 25 martie, iar interdicția de pescuit la știucă s-a încheiat pe 15 martie.

Capturile de știucă au variat de-a lungul timpului, de la o cantitate maximă de 2,666 tone în 1965 la 4 tone în 1995, se arată în Atlasul Rezervației Biosferei Peștele din Delta Dunării, semnat de cercetătorul Institutului Național Delta Dunării Vasile Otel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare