Guvernul analizează plafonarea prețurilor la alimentele de bază – se pregătește o intervenție pentru a combate adaosurile exagerate?

ALIMENTE. Guvernul României ia în considerare o nouă plafonare a prețurilor la alimentele de bază produse de către producătorii români, în contextul în care au fost semnalate adaosuri comerciale exagerate. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că autoritățile sunt în dialog cu producătorii locali pentru a evalua dacă prețurile unor produse autohtone depășesc nejustificat pe cele similare din import.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că o eventuală intervenție a Executivului va viza strict prețul la raft al produselor de bază. Această măsură ar putea include plafonarea adaosului comercial aplicat de către retaileri pentru a asigura că produsele românești nu sunt mai scumpe decât cele din import, doar din cauza adaosurilor comerciale mari.

„Noi vorbim de producătorii din România. Sub nicio formă nu intervenim iarăși pe tot lanțul, rămânem numai la produsele de bază. Noi vorbim de produsul final”, a precizat Marcel Ciolacu, subliniind că analiza se concentrează pe a determina dacă există excese în adaosurile comerciale aplicate produselor românești.

Această analiză face parte dintr-un efort mai larg al guvernului de a sprijini producătorii locali și de a stabiliza prețurile în sectoare cheie. Premierul a menționat inițiative precum programul INVESTALIM și măsurile privind materialele de construcții, care au fost concepute pentru a sprijini creșterea producției și utilizarea materiilor prime autohtone.

„Am venit pe INVESTALIM și pe materiale de construcții, la fel am avut ghidurile făcute în momentul acesta pentru măriri de producție. Următoarele ghiduri vor fi cei care folosesc materia primă din România; la fel și la industria alimentară, cât și la materialele de construcții. Aceeași abordare este și cu prețurile”, a explicat premierul.

În paralel, Senatul României urmează să reia discuțiile privind problemele semnalate de unii producători români de alimente. Aceștia au acuzat că anumite rețele de magazine i-au scos nejustificat de la vânzare sau au încercat să-i oblige să își reducă prețurile pentru a menține adaosurile comerciale ridicate ale retailerilor.

Intervenția guvernamentală în plafonarea prețurilor ar putea avea multiple efecte. Pe de o parte, ar putea sprijini producătorii locali prin asigurarea unui preț competitiv pe piață, protejându-i de concurența neloială din partea produselor importate. Pe de altă parte, consumatorii ar putea beneficia de prețuri mai accesibile la alimentele de bază, crescând astfel accesibilitatea acestora.

Guvernul României, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, face pași importanți spre evaluarea și, eventual, plafonarea prețurilor la alimentele de bază produse local, pentru a preveni adaosurile comerciale exagerate. Această măsură, dacă va fi implementată, ar putea aduce beneficii semnificative atât pentru producători, cât și pentru consumatori, asigurând un mediu comercial echitabil și accesibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare