Guvernul aprobă metodologia pentru examenele de promovare în cariera didactică: noi reguli în învățământul superior

HOTĂRÂRE DE GUVERN. Guvernul a avizat în ședința de joi 25 ianuarie, metodologia-cadru pentru organizarea și desfășurarea examenului de promovare în cariera didactică în învățământul superior.

Potrivit comunicatului emis de Guvern, pe baza acestei metodologii-cadru, instituțiile de învățământ superior vor elabora propriile lor metodologii pentru examenele de promovare în cariera didactică pe posturi vacante.

În conformitate cu noul cadru, începând cu anul universitar 2023/2024, instituțiile de învățământ superior vor putea propune posturi didactice vacante pentru promovarea în cariera didactică, respectând cadrul legal asigurat și, în cazul instituțiilor de învățământ de stat, încadrându-se strict în cheltuielile de personal aprobate.

Hotărârea de Guvern a fost adoptată în urma propunerii Ministerului Educației și având în vedere schimbările legislative introduse de Legea învățământului superior nr. 199/2023.

În octombrie 2023, Ministerul Educației a supus dezbaterii publice proiectele de Metodologie-cadru pentru organizarea și desfășurarea examenelor de promovare în cariera didactică în învățământul superior.

Conform noilor reglementări, promovarea în carieră va fi realizată prin intermediul unui examen, iar posturile vacante destinate promovării în cariera didactică vor fi aprobate anual de Senatul instituției de învățământ superior, la recomandarea Consiliului de administrație.

Anunțul privind organizarea examenului va fi făcut public cu cel puțin două luni înainte de data primei probe, iar înscrierea la examen va începe în ziua publicării anunțului pe site-ul instituției respective și se va încheia cu 15 zile înaintea desfășurării primei probe de examen, conform prevederilor proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare