Guvernul majorează sprijinul financiar pentru persoanele cu dizabilități

INDEMNIZAȚIE. Guvernul României a decis să mărească indemnizațiile lunare pentru persoanele cu dizabilități grave, crescând sprijinul financiar cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referință (ISR). Anunțul a fost făcut joi de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) pe pagina oficială de Facebook, menționând că această măsură va intra în vigoare începând cu luna iunie.

Conform comunicatului ministerului, coeficientul indemnizației pentru adulții cu handicap grav va crește de la 70% la 80% din ISR, ceea ce înseamnă o majorare de la 463 de lei la 529 de lei. În cazul copiilor cu handicap grav, nivelul prestației sociale va urca de la 60% la 70% din ISR, adică de la 397 de lei la 463 de lei.

Aceasta este a doua majorare a sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilități din acest an. În martie, indemnizațiile pentru adulți și copiii cu handicap grav au fost, de asemenea, ajustate. La începutul anului, cuantumul indemnizației pentru adulți era de 419 lei, iar cel pentru copii era de 359 de lei.

MMSS subliniază că măsura de majorare are scopul de a îmbunătăți veniturile și de a reduce riscul de excluziune socială pentru persoanele cu dizabilități, care se confruntă cu costuri ridicate pentru servicii și tratamente necesare. De asemenea, aceste persoane se află în imposibilitatea de a obține venituri din muncă, ceea ce face ca sprijinul financiar să fie esențial pentru asigurarea unui trai decent.

Conform datelor ministerului, la nivel național sunt înregistrate 893.686 de persoane cu dizabilități, dintre care 389.000 au un grad de handicap grav. Dintre acestea, 48.800 sunt copii, subliniind necesitatea și impactul acestei majorări.

Această inițiativă reprezintă un pas important pentru susținerea și integrarea socială a persoanelor cu dizabilități în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare