Guvernul României adoptă programul IMM Plus cu un buget de 12,5 miliarde lei

ȘTIRI. Guvernul României a luat o decizie majoră pentru sprijinirea mediului de afaceri, aprobatul actului normativ inițiat de Ministerul Finanțelor ce permite întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) accesul la credite cu garanții de stat. Această mișcare, anunțată printr-un comunicat de presă oficial, vine în contextul eforturilor de revitalizare a economiei și de susținere a IMM-urilor în fața dificultăților financiare.

Bugetul alocat pentru Programul IMM Plus este de maximum 12,5 miliarde lei, cu garanții acordate în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, beneficiind până la 11.500 de întreprinderi. Obiectivul principal al acestui program este de a facilita accesul la finanțare pentru întreprinderile care nu dispun de resursele necesare pentru proiecte de investiții sau pentru susținerea activității curente.

Potrivit comunicatului, măsura are o valabilitate până la data de 30 iunie 2024 și prelungește sprijinul acordat prin Programul IMM INVEST PLUS. Această inițiativă vine ca răspuns la expirarea altor scheme de ajutor de stat elaborate anterior, care au încetat să mai fie valabile la sfârșitul anilor 2022 și 2023.

Programul IMM Plus va fi implementat prin intermediul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondului Român de Contragarantare (FRC) și Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR). În cadrul acestuia, se vor acorda garanții de stat în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile și comisioanele bancare, pentru credite destinate investițiilor sau pentru finanțarea capitalului de lucru.

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost ajustate, permițând astfel un sprijin mai mare pentru întreprinderile care operează în diverse sectoare. Durata maximă a finanțărilor acordate este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 de luni pentru cele destinate capitalului de lucru.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat importanța acestui program, evidențiind angajamentul Guvernului față de mediul de afaceri și susținerea întreprinderilor inovative din România. Prin Programul IMM Plus, se urmărește stimularea investițiilor și generarea de locuri de muncă, contribuind astfel la dezvoltarea economică a țării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare