Guvernul României ia în considerare majorarea pensiei minime și a punctului de pensie

PENSII. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a anunțat că guvernul condus de Ciolacu are planuri de a crește pensia minimă pentru a remedia inechitățile din sistemul de pensii. Se propune ca pensia minimă să fie majorată de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie să crească de la 1.785 lei la 2.142 lei. Totuși, decizia finală se va lua la Bruxelles, la sfârșitul lunii.

Una dintre principalele provocări cu care se confruntă Executivul este asigurarea finanțării necesare pentru aceste majorări. Astfel, la Bruxelles se vor discuta diverse soluții pentru a asigura sustenabilitatea acestor măsuri, urmând ca majorările să intre în vigoare la începutul anului viitor.

“Chiar dacă există un mecanism clar stabilit prin lege pentru indexarea pensiilor, este prea devreme să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024. Cu toate acestea, se preconizează că acest mecanism va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu cerințele sistemului”, a declarat preşedintele Casei de Pensii la RomâniaTV.

“Este evident că această reformă va implica un efort suplimentar pentru bugetul de pensii pentru a asigura creșterea pensiilor și eliminarea inechităților existente. Cu toate acestea, pensionarii merită în final un sistem echitabil și un nivel de trai decent”, a adăugat Daniel Baciu.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a menționat că în cazul în care noua Lege a pensiilor va fi finalizată până la 1 ianuarie 2024, atunci toate pensiile vor crește conform noilor reglementări.

Surse guvernamentale sugerează o majorare a pensiilor cu 16,4%, însă această cifră nu a fost confirmată oficial.

“Cu siguranță vom vedea o creștere a pensiilor anul viitor, dar momentul acestei creșteri depinde de finalizarea proiectului privind pensiile din sistemul public”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

În ceea ce privește formula de majorare, dacă se va păstra cadrul legislativ actual, creșterea se va face conform formulei elvețiene, care adaugă inflația la jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare