Guvernul României menține plafonarea tarifelor RCA pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor

DECIZIE. Guvernul României a luat o decizie semnificativă referitoare la tarifele de primă pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA). Executivul a decis să mențină plafonarea acestor tarife pentru încă șase luni începând cu luna ianuarie 2024. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat că asigurătorilor li se permite să-și actualizeze tarifele cu rata inflației, dar nu mai mult de 6,8%.

Această măsură are ca scop combaterea “creșterii excesive a prețurilor” și stabilizarea graduală a pieței de asigurări RCA. În plus, s-a introdus un mecanism transparent pentru stabilirea despăgubirilor acordate în cazul în care un vehicul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic. Guvernul poate interveni pentru o perioadă limitată pentru a stabili modul de determinare a primelor practicate de către asigurători RCA în astfel de situații de criză.

Tarifele de primă maxime adoptate în urma acestei hotărâri vor fi aplicate de societățile de asigurare care practică asigurarea RCA timp de 6 luni pentru contractele încheiate după data intrării în vigoare a măsurii.

Pe 19 decembrie, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România a respins propunerea de prelungire a înghețării tarifelor RCA, considerând că plafonarea nu este o soluție eficientă și ar putea afecta unele părți interesate pe termen scurt. În ciuda acestor opinii, noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară a susținut măsura de plafonare.

De asemenea, vicepreședintele instituției, Sorin Mititelu, a subliniat importanța asigurărilor într-o economie, evidențiind necesitatea de a aduce piața asigurărilor din România la un nivel comparabil cu media europeană. Mititelu a pledat pentru convingerea clienților de beneficiile asigurărilor și pentru crearea unui climat propice în colaborare cu societățile de asigurare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare