Guvernul Slovenieia anunţat miercuri că se va alătura în curând recunoaşterii statului palestinian

POLITICĂ EXTERNĂ. Guvernul Sloveniei a anunțat miercuri că se va alătura în curând recunoașterii statului palestinian, un proces la care Spania, Irlanda și Norvegia vor contribui oficializând recunoașterea la data de 28 mai, conform informațiilor furnizate de EFE.

“În zilele următoare, voi fi în discuții cu numeroși colegi din alte state membre care nu au recunoscut încă Palestina, în speranța că se vor alătura și ei procesului nostru de recunoaștere în viitorul apropiat,” a declarat premierul liberal Robert Golob, conform agenției locale STA, citată de EFE.

“Golob a subliniat că cu cât mai multe țări se alătură, cu atât mai puternică va fi influența asupra celor două părți implicate – israelienii și palestinienii – pentru a ajunge la o încetare a ostilităților și la eliberarea ostaticilor israelieni ținuți de gruparea islamistă Hamas,” a adăugat premierul.

Premierul sloven a exprimat convingerea că Palestina are nevoie de mai mult decât un simplu gest de recunoaștere, subliniind dorința Sloveniei de a contribui la reformarea și consolidarea guvernului palestinian. De asemenea, Golob a pledat pentru soluția celor două state, afirmând că aceasta este văzută de aproape întreaga comunitate internațională ca fiind esențială pentru obținerea unei păci durabile.

EFE amintește că peste 140 de țări recunosc statul palestinian, opt dintre ele fiind state membre ale UE (Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia, Ungaria, Cipru și Suedia), alături de majoritatea țărilor arabe sau ale mișcării țărilor nealiniate.

În urma anunțurilor făcute de Irlanda, Norvegia și Spania, Israelul a reacționat prin rechemarea ambasadorilor săi din aceste țări pentru consultări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare