Dorin Florea, primarul municipiului Tîrgu Mureș

HAI, NOROC! – Primăria Tîrgu Mureș își face cârciumă pe Platoul Cornești cu aproape 400.000 de euro din bugetul orașului

CL Tîrgu Mureș, ședința din 28 iunie

CÂRCIUMIOARA DIN AUR. Vă mărturisesc că de când tot colindăm țara asta și de un sfert de secol de monitorizare a strategiilor și deciziilor administrațiilor publice locale n-am mai auzit de o primărie (cel puțin nu una de municipiu și sigur nu una reședință de județ) care să investească banii orașului pentru construcția de cârciumi. Viața, însă, ne-a convins că pentru orice există o premieră. Tîrgu Mureș, administrația locală vrea să investească 1.822.440 de lei (echivalentul a vreo 400.000 de euro) pentru edificarea unei mici cârciumi cu vreo șapte mese și cu o terasă descoperită.

 

Pentru început, detaliile. Conform indicatorilor tehnico-economici din Studiul de  fezabilitate, deja aprobați de consilierii locali ai coaliției de conducere (PSD, UDMR și PNL – ăia de la POL s-au opus, dar fiind doar trei, votul lor a fost inutil), “restaurantul de mici dimensiuni” va avea 28 de locuri în interior (adică șapte mese) și 74 de locuri pe o terasă neacoperită (practic, o investiție în alte 18 mese și scaunele aferente) va costa peste 1,8 milioane de lei, din care construcția efectivă și montajul sunt evaluate la 1.070.900 lei.

 

E din aur, clar! Așa ai gândi când auzi că o cârciumioară cu șapte mese o să coste 400.000 de euro. Dar te-ai înșela, nu-i din aur. Din expunerea de motive semnată de directorul SPUM (Serviciul Public de Utilități Municipale din cadrul Primăriei), Mircea Moldovan, și scrisă cu greșeli de ortografie (alo, domnu’ Moldovan, vedeți că v-a căzut un “c” pe jos și aflați că nu se scrie/zice “complect”, ci “complet” – știm, unii sunt influențați de adjectivele cu sufixul “ect”, dar, oricum, sunteți director, totuși, nu portarul de la ușă), aflăm lucruri interesante. Respectiv că fundaţiile nu vor fi realizate din aur (crunt dezamăgiți am fost!), ci din beton simplu peste care se pun grinzi din lemn stratificat și apoi pardoseală din larice. Măcar laricele sper că-l importați din Japonia via Polul Nord, altfel ce să coste atât? Beton și lemn ieftin?

 

În fine, poate costă mult utiliajele, dacă nu construcția, pentru că tot domnu’ Moldovan de la SPUM ne informează cu generozitatea “compactă” din dotare că “perspectiva dezvoltării serviciilor de alimentaţie publică necesită realizarea unei bucătării care să deservească şi investiţia propusă”. Păi, așa da, frate, mai merge! Păpica, șprițache, avem strategie, doar orice Primărie e expertă în dezvoltarea serviciilor de alimentație publică.

 

Dacă vă mai interesează pe ce se cheltuie 400.000 de euro din banii orașului ăsta care are de toate doar cârciuma-i lipsea, aflați că terasa va avea balustradă, pentru a sprijini panourile de policarbonat (adică o să fie “cheap” – ieftin -, din plastic transparent) și nici nu mai contează că policarbonatul ăsta conține un compus numit monomer bisfenol A, care e puțin toxic pentru om, pentru că această mică cârciumioară de 400.000 de euro nu-i făcută pentru oameni, ci pentru cetățeni-votanți care se vor bucura nespus, aplaudând ca pinguinii o nouă și măreață realizare a administrației Florea.

 

Căsuța din pădure

Pentru că prima a fost efectuată în 2011, când tot administrația orașului a finanțat, tot pe Platoul Cornești, Căsuța din Pădure, prezentată atunci ca fiind un fel de ceainărie  în care “se vor comercializa doar produse naturale, făcute de producători autohtoni, fără E-uri” (l-am citat pe primarul Florea). Astăzi, e un fel de cofetărie-pub, unde bei bere și Coca-Cola-n draci, sigur făcute de producători autohtoni, fără E-uri. Atunci, în 2011, în Căsuța din Pădure s-au investit 40.000 de euro din pușculița orașului. Acum, au mai îndrăznit și au adaugat un 0 în plus. În fond, ce-i un 0? Nimic.

 

Să revenim însă la noua cârciumă, numită în scriptele publice “Terasă restaurant cu belvedere”: se va construi în zona amfiteatrului de la Platoul Corneşti. Hai, noroc!

 

Belvedere, Platoul Cornești

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare