Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești: un proiect strategic pentru viitorul energetic al României

ENERGIE. Proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești reprezintă o etapă esențială în consolidarea infrastructurii energetice a României și va contribui semnificativ la creșterea competitivității pe piața europeană de energie. Aceasta este convingerea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a subliniat importanța acestei investiții strategice într-un comunicat oficial.

Burduja: „Hidrocentrala Tarnița este o etapă esențială în consolidarea infrastructurii energetice”

“După ani de zile în care încrederea multora în acest proiect se pierduse, depunerea ofertelor pentru studiul de fezabilitate reprezintă momentul cheie prin care domeniul energetic românesc trece la o altă etapă, cea a proiectelor mari,” a declarat Sebastian Burduja. El a adăugat că această investiție strategică nu doar că va spori securitatea energetică a țării, dar va contribui semnificativ la dezvoltarea durabilă și la creșterea competitivității pe piața europeană de energie, în contextul creșterii accelerate a capacităților de producție intermitentă de energie verde, cum ar fi cea solară și eoliană.

Ministrul a subliniat hotărârea autorităților de a sprijini astfel de proiecte, care aduc beneficii pe termen lung pentru toți cetățenii prin furnizarea de energie sigură, la un preț corect și cât mai verde. Reacția ministrului vine după anunțul de marți al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), potrivit căruia două companii au depus oferte în cadrul procedurii de licitație pentru realizarea Studiului de Fezabilitate și Documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții.

Avantajele proiectului Tarnița-Lăpuștești
Potrivit Ministerului Energiei, acest proiect va aduce numeroase avantaje, inclusiv îmbunătățirea regimului de funcționare a centralei nucleare de la Cernavodă, în special în contextul construirii Unităților 3 și 4, precum și a centralelor termoelectrice pe combustibili fosili. Hidrocentrala va facilita transferul de energie electrică de la gol, la vârf de sarcină, va contribui la reglajul frecvență – putere, va asigura rezerva terțiară rapidă și rezerva de avarie de scurtă durată.

De asemenea, va crea condiții optime pentru funcționarea centralelor electrice intermitente regenerabile, va furniza putere reactivă și va funcționa în regim compensator, respectând standardele de calitate a energiei electrice. Acest proiect va îmbunătăți participarea Sistemului Energetic Național (SEN) la piața unică europeană de energie electrică, mărind gradul de siguranță și posibilitatea exploatării SEN în condiții tehnice și economice superioare, subliniază documentul citat.

Etapa cheie: studiul de fezabilitate
“Echipa SAPE va evalua cu atenție aceste oferte pentru a asigura respectarea cerințelor legale și pentru a avansa cu succes acest proiect de importanță vitală pentru securitatea energetică a României. Depunerea ofertelor pentru realizarea studiului de fezabilitate reprezintă primul pas, dar, o dată cu acesta, putem spune că, oficial, a demarat realizarea hidrocentralei Tarnița,” a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie.

Hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești reprezintă nu doar o investiție majoră în infrastructura energetică a României, ci și un pas semnificativ spre un viitor energetic mai sigur, mai verde și mai competitiv pe piața europeană. Prin sprijinul continuu pentru astfel de proiecte, autoritățile române demonstrează angajamentul lor față de dezvoltarea durabilă și creșterea calității vieții pentru toți cetățenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare