Hidroelectrica intervine și ajută Moldova cu 100MW

ENERGIE. Compania Hidroelectrica va livra energie electrică Republicii Moldova în baza unui contract care prevede furnizarea a 100MW în primele 11 zile ale lunii decembrie, urmată de 20MW ulterior, a anunțat traderul energetic de stat din Republica Moldova, Energocom, pe pagina sa de Facebook.

Volumul de energie electrică achiziționată în baza contractelor bilaterale de la furnizorii români (OMV Petrom, CE Oltenia și CET Craiova sunt alți furnizori) va ajunge astfel la 5.000MWh pe zi și la 5.800MWh în weekend, potrivit companiei.

Moldova are nevoie de circa 13.000MWh de energie electrică pe zi și poate acoperi din resurse proprii doar 20% din această cantitate.

Energocom a cumpărat zilnic energie electrică de pe piața pentru ziua următoare din România, iar în unele zile, o parte din cerere rămâne neacoperită prin contracte comerciale – fiind furnizată în baza unui acord special de urgență de către România, la un preț ridicat, însă. În unele zile, deficitul acoperit prin acest acord poate ajunge până la 75% din consumul național.

Republica Moldova
și-a pierdut furnizorii de electricitate în noiembrie, când Ucraina a devenit incapabilă să furnizeze electricitate, deoarece sistemul său energetic a fost avariat de rachete rusești, iar regiunea separatistă Transnistria a refuzat să continue livrările, invocând livrările insuficiente de gaze de la Gazprom.

Compania rusă Gazprom și-a redus într-adevăr livrările către Moldova la jumătate din volumul contractat, începând cu 1 noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare