Stelian Doru Cătană, Dragoș Pui

IDENTITATEA – Când va fi ales și cine va fi viceprimarul municipiului Reghin: a fost convocată ședința extraordinară a Consiliului Local

REGHIN. Primarul municipiului Reghin, Márk Endre Dezső (UDMR), i-a convocat pe cei 19 aleși locali ai forului deliberativ în şedinţă extraordinară, aceasta având un singur proiect înscris pe ordinea de zi: alegerea viceprimarului.

 

Ședința Consiliului Local Reghin în care va fi decis viitorul viceprimar va avea loc miercuri, 16 decembrie 2020, de la ora 15.00, în sala mare a Casei de Cultură “Eugen Nicoară”.

 

Decizia va aparține celor 19 aleși care fac parte din următoarele partide politice: 8 de la PNL (Stelian Doru Cătană, Mihai Dan Farcaș, Katherina Anabella Holircă, Florin Moldovan, Oana Nicușan, Marius Sorin Sabău, Raul Ioan Sabău și Sebastian Gabriel Toncean), 8 de la UDMR (Bodó József Zoltán, Demeter Maria, Kelemen Szabolcs, Makkai Alpár Árpád, Nagy András, Nagy Ferenc Atilla, Tudor Veronka și Zsigmond Zsolt), 2 de la PSD (Ovidiu Mihai Marian și Dragoș Cristian Pui) și 1 de la ALDE (Dan Dorul Rus).

 

Cine va fi viitorul viceprimar

 

Să nu stăm, însă, tensionați până miercuri și să spunem acum numele viitorului viceprimar al municipiului Reghin. În mod normal, viceprimarul va fi ales de coaliția UDMR & PSD & ALDE, care deține majoritatea (11 din cele 19 voturi), în persoana lui Dragoș Cristian Pui, așa cum au decis cele două partide aliate (PSD și UDMR) în campania electorală pentru alegerile locale.

 

Cel mai probabil vor fi doar două propuneri pentru funcția de viceprimar: PSD îl va propune pe Dragoș Pui (35 de ani), iar PNL pe Stelian Doru Cătană (38 de ani). Conform algoritmului, Pui (care reprezintă un partid cu doar 2 consilieri în forul urbei) va primi și voturile UDMR (și pe al ALDE, dacă se prezintă și Rus la ședință, pentru că a semnat un protocol politic cu PSD și este inclus în Grupul PSD din CL Reghin) și va întruni 11 voturi, devenind viceprimar al municipiului Reghin. Cătană nu prea are nicio șansă să adune mai mult de 8 voturi (cele ale PNL) – practic, liberalii reghineni sunt resemnați cu blatul politic al competitorilor politici, dar își fac datoria de a înainta propunerea.

 

Un argument suplimentar despre modul de funcționare al coaliției UDMR & PSD, la una din primele ședințe ale noului CL Reghin, cea din 29 octombrie, când s-au stabilit componențele comisiilor din forul deliberativ. Înainte de asta, însă, s-a ales președintele de ședință pentru acest an. Atunci, UDMR și-a propus omul (Demeter Maria), iar PNL, la fel (pe Gabriel Toncean). Rezultatul? A ieșit, previzibil, Demeter cu 10 voturi la 8 voturi (consilierul ALDE a lipsit de la ședință), adică propunerea UDMR a fost votată disciplinat și de PSD.

 

Apropo de acea ședință de la final de octombrie: amuzantă reacția falsă a lui Demeter, care, plină de importanța funcției de președinte de ședință (egală cu zero), i-a cerut lui Toncean (când acesta a luat cuvântul), apăsat, ca o profesoară din perioada comunistă, să se prezinte, că așa se face, pentru că ea nu-l cunoaște, nu știe cine e – pentru cei care au fost plecați pe Marte în perioada alegerilor locale, Toncean a fost candidatul PNL Reghin la funcția de primar și imaginea sa era prin tot orașul.

 

… din nefericire pentru reghineni, se întrevede un meci lung, de 4 ani, și greu, Consiliul Local fiind controlat cu o majoritate extrem de fragilă.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare