Ilinca Ștefania Gherasim de la ”Papiu”, locul 1 la Olimpiada Națională de Limba Engleză

OLIMPIADĂ. În perioada 9 – 13 aprilie, Cluj Napoca a găzduit Olimpiada Națională de Limba Engleză.
Târgu-Mureșul este mandru de Ilinca Ștefania Gherasim, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ”Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, care a obținut locul 1 la această olimpiadă.

Ștefania Ilinca are 16 ani, este elevă în clasa a X-a C, la profilul Științele Naturii Intensiv Engleză, la ”Papiu” și este pasionată de Limba Engleză, Limba Română și Biologie.

Olimpiada națională de Limba Engleză a avut două probe principale: proba scrisă și proba orală. Proba scrisă a fost împărțită în două etape separate: o oră și jumătate se acorda subiectului de itemi obiectivi și semi-obiectivi (Use of English), iar o oră și jumătate eseului ”for and against” – specific clasei a X-a, secțiunea B, bazat pe Listening și exercițiilor aferente probei de Listening.

Într-un in treviu acordat pentru zi-de-zi.ro, Ștefania a menționat cu privire la probele Olimpiadei:
“La nivel liceal, fiecare clasă se împarte în două secțiuni: secțiunea A – studiu în regim normal a limbii engleze – și secțiunea B – destinată elevilor apartenenți profilelor de intensiv și bilingv.
Deși nivelul teoretic Cambridge estimat pentru clasa a X-a este B2, dificultatea se întrezărește în tematica cerințelor, de obicei la scrierea eseului și la subiectul ales pe loc al probei orale. Anul acesta am avut de elaborat un eseu ce dezbătea atât din perspectiva pro, cât și contra citatul: ”All warfare is based on deception. Hence, when we are able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must appear inactive”, preluat din ”Arta Războiului” de Sun Tzu, în traducere: „Toate bătăliile se bazează pe înșelăciune. Prin urmare, atunci când suntem capabili să atacăm, trebuie să părem incapabili; atunci când ne folosim forțele, trebuie să părem inactivi.”
Eu am ales să includ exemple istorice, am vorbit despre strategii militare folosite de Napoleon și Simon Bolivar, mi s-a părut esențial să îmi valorific cultura generală pentru că lucrarea mea să iasă în evidență printre alte 50 ce se aflau cu siguranță la un nivel la fel de ridicat. La proba orală, am avut plăcerea să îmi exprim viziunea asupra vieții pornind de la celebrul citat al lui Audrey Hepburn: “Nothing is impossible, the word itself says ‘I’m possible’!”.”

Printre alte premii obținute, Ștefania a mai adăugat în palmaresul ei:
– locul 4 la Turneul Național de Dezbateri în format Public Forum 2023
– locul 2 la Olimpiada Județeana Lectura ca Abilitate de Viață 2023
– locul întâi la Olimpiada Națională de Limba Engleză 2023
– locul întâi la turneul național de dezbateri format Public Forum, Black Sea Tournament 2022
– locul întâi la Concursul Județean de Traduceri Plurilingvism secțiunea Limba Engleză 2022
– mențiunea întâi la Olimpiada Națională de Limba Engleză, faza națională 2022
– Premiul Special al Facultății de Litere pentru Cea mai Bună Lucrare Scrisă la Etapa Națională a Olimpiadei Lectura ca Abilitate de Viață 2022
– premiul 3 la Concursul Internațional YPEF (Young People in European Forests – Tineri în pădurile Europei), faza națională 2022,

Pe viitor, Ștefania si-ar dori să urmeze o carieră în Medicină, fiind atrasă de neuroștiințe.

Felicitări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare