Imnul Rapidului: Frumos și controversat, încântă și stârnește controverse

LIFE. Clubul de fotbal Rapid se află în mijlocul unui scandal în urma unui proces inițiat de fiul poetului Adrian Păunescu. Imnul echipei, scris de regretatul Adrian Păunescu, a devenit subiectul unui conflict legal între moștenitorii poetului și oficialii Rapidului. Motivul disputei nu este legat de intonarea imnului în timpul meciurilor, ci de utilizarea versurilor acestuia pe diferite obiecte vândute cu însemnele Rapidului, fără acordul moștenitorilor.

Un Imn remarcabil, un conflict neașteptat

Imnul Rapidului, compus de Adrian Păunescu în anii ’80, a devenit nu doar un simbol al echipei de fotbal, ci și un element încărcat de emoție și tradiție pentru suporterii rapidiști. Cu versuri precum „Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid“, imnul a fost intonat de sute de mii de ori și a fost folosit pe diverse materiale promoționale ale clubului, cum ar fi tricouri, căni, cărți și programe de meci.

Cu toate acestea, scandalul a izbucnit atunci când oficialii Rapidului au început să utilizeze versurile imnului pe diverse obiecte comercializate, fără a obține permisiunea moștenitorilor lui Adrian Păunescu. Fiul poetului, Andrei Păunescu, a declarat că versurile imnului nu au fost scrise pentru a fi folosite în scopuri comerciale, ci au fost create din dragoste necondiționată pentru echipă și idee.

Reacția fiului poetului

Andrei Păunescu a adus în discuție faptul că utilizarea versurilor imnului în scopuri comerciale ridică probleme etice. El a subliniat că imnul poate fi cântat de oricine în mod necondiționat, însă când acesta devine obiect de vânzare, situația se schimbă. Moștenitorii poetului au descoperit o industrie comercială în care versurile imnului Rapidului erau vândute pe diverse produse, fără acordul autorului sau al moștenitorilor săi.

Andrei Păunescu a adăugat că, în acest caz, problema nu este cântarea imnului în sine, ci vânzarea acestuia sub diverse forme. El a comparat situația cu cea a unui scriitor al cărui manager ar vinde poezia de dragoste a scriitorului pe diverse tarabe fără acordul acestuia.

Reacția Clubului Rapid

În replică, oficialii Rapidului au afirmat că sunt acuzați că au utilizat versurile imnului în scopuri comerciale. Au menționat că pasaje din imn au fost folosite pe materiale promoționale încă din anii ’80 și că au avut permisiunea de a utiliza imnul pe stadion și în diverse contexte legate de club. În semn de respect pentru Adrian Păunescu, sala de conferințe a stadionului poartă numele poetului.

Clubul a aflat despre proces din spațiul public și a refuzat să intre în polemică până când nu va primi oficial reclamația. De asemenea, au subliniat că până acum au respectat trecutul și istoria legate de imn și au evitat orice controversă legată de acest subiect.

Conflictul privind imnul Rapidului aduce în discuție dileme legate de drepturile de autor, etică și utilizarea operelor artistice în scopuri comerciale. Este un caz care pune în lumină nevoia de claritate în ceea ce privește utilizarea și comercializarea operelor artistice, astfel încât drepturile creatorilor și moștenitorilor să fie protejate în mod corespunzător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare