Imnul Sustenabilității lansat la Ziua Națională a Sustenabilității (video)
DEZVOLTARE. Cu ocazia Zilei Naționale a Sustenabilității, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, împreună cu Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin și alți parteneri, a lansat imnul sustenabilității și au inaugurat „Balanța Dezvoltării Durabile”, proiect de informare și conștientizare privind sustenabilitatea, în prezența Ministrului Educației, Ligia Deca, și a Consilierului de stat László Borbély. Evenimentul a fost găzduit de Colegiul Național Spiru Haret.
„Tranziția către dezvoltare durabilă se poate realiza doar cu o masă critică de oameni care să își însușească și să aplice principiile sustenabilității. Suntem permanent conectați cu societatea civilă și cu toate categoriile de vârstă pentru a realiza acest lucru. Am reușit, împreună cu Ambasada Sustenabilității, să stabilim prin lege o Zi Națională a Sustenabilității. În spiritul promovării dezvoltării durabile, astăzi am avut ocazia să prezentăm în fața unui grup de tineri energici și entuziaști, seria de proiecte pe care le desfășurăm pentru a sprijini educația pentru sustenabilitate. Tot astăzi am lansat și un imn care să inspire și care să atragă tinerii pe această cale a dezvoltării durabile, singura prin care putem crește bunăstarea generațiilor actuale și viitoare”, a declarat consilierul de stat László Borbély.
„Multe studii spun că obiectivul de dezvoltare durabilă 4, „Educație de calitate”, este fundamentul dezvoltării durabile. În lipsa înțelegerii, prin educație, a acestui concept, nu vom ști cât de importante sunt protejarea și folosirea justă a resurselor. Mă bucur că România a prioritizat, atât la nivel național, cât și la nivel international, educația pentru mediu și că din ce în ce mai mulți tineri înțeleg importanța protejării resurselor și faptul că ele sunt limitate. Programul „Săptămâna verde”, care se desfășoară în toate școlile din țară, este un sprijin real în acest sens. Apreciez inițiativa Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României de a implementa un proiect care, cu siguranță, va crește nivelul de conștientizare a importanței respectării principiilor sustenabilității și sper ca „Balanța Dezvoltării Durabile” să crească dorința tinerilor de a aplica aceste principii!”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.
Ziua de 27 octombrie, în care a fost inaugurată celebra sculptură „Coloana fără de sfârșit” sau „Coloana infinitului” a lui Constantin Brâncuși, un simbol puternic pentru gândirea românească sustenabilă. Prin serbarea Zilei Naționale a Sustenabilității ne propunem să creștem notorietatea principiilor dezvoltării durabile la nivel național, astfel încât acestea să fie îmbrățișate de cât mai mulți cetățeni. Prin informare, educare și responsabilizare fiecare parte a societății poate și este de dorit să acționeze în mod etic și responsabil.
Anul acesta, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă implementează proiectul „Balanța Dezvoltării Durabile” prin care au fost confecționate sute de obiecte artizanale care conțin cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă și un cod QR către o pagină web cu detalii despre acestea. Obiectul va fi montat în toate aeroporturile din România, în 100 de gări și în sute de școli și sedii ale instituțiilor publice locale.
Dintre activitățile și proiectele Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă realizate în sprijinul educației pentru sustenabilitate se numără: Educație la înălțime, lecții spectaculoase filmate cu drona despre unul sau mai multe Obiective pentru Dezvoltare Durabilă ale agendei 2030 adoptată de ONU; Ghiozdanul cu Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, 34 de materiale didactice video de cea mai înaltă calitate care să sprijine profesorii să pregătească lecții inovatoare pe tema dezvoltării durabile; benzi desenate pentru elevi; carte de activități pentru copii de grădiniță (materialele se gasesc aici: https://dezvoltaredurabila.gov.ro/saptamana-verde)
Materialele pot fi folosite de oricine doreste să serbeze Ziua Națională a Sustenabilității, vineri, 27 octombrie.
Imnul dezvoltării durabile a fost realizat în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Educației Deschise: