Impactul pozitiv a Fondurilor Europene asupra Economiei României: O analiză a Ministrului Economiei

ECONOMIE. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a adus în atenție progresele semnificative înregistrate de economia României datorită accesării fondurilor europene începând din momentul aderării la Uniunea Europeană în 2007. Într-o postare pe Facebook, ministrul a evidențiat că fondurile UE accesate de România au atins suma de 89,4 miliarde de euro până în septembrie 2023, având un impact considerabil asupra dezvoltării economice a țării.

Cifre cheie:

Creștere Economică Semnificativă: În perioada 2007-2022, România a înregistrat o creștere economică medie anuală de 3,04%, situându-se pe locul doi în regiune, după Polonia (3,83%), și depășind media UE27 de 1,2%. Această creștere a avut un impact direct asupra PIB-ului nominal, care a crescut de la 404,7 miliarde de lei în 2007 la 1401,3 miliarde de lei în 2022.

Creștere Sustenabilă a Salariilor: Un alt indicator semnificativ al progresului economic este creșterea salariului minim brut pe economie, care a evoluat de la 390 de lei la 1 ianuarie 2007 la 3.300 de lei la 1 ianuarie 2024.

Impact Pozitiv asupra PIB/locuitor: PIB-ul pe locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, a crescut de la 40% din media UE27 în 2006 la 76% în 2022. România a depășit Grecia și Ungaria și se apropie de nivelul înregistrat de Polonia.

Contribuția Fondurilor Europene:

Potrivit lui Ștefan Radu Oprea, fondurile UE accesate de România au avut un impact major, depășind suma de 89,4 miliarde de euro până în septembrie 2023. În același timp, soldul fluxurilor, reprezentând suma primită minus contribuțiile României la bugetul UE, a depășit 60 de miliarde de euro. Aceste fonduri au fost esențiale pentru proiecte de infrastructură, dezvoltare regională și îmbunătățirea calității vieții în țară.

Răspuns la critici și comparativ cu Brexit-ul în Marea Britanie:

Ministrul a adresat și criticile extremiste cu privire la statutul de membru al UE al României, subliniind că economia țării și nivelul de trai au cunoscut o ascensiune semnificativă datorită accesului la fondurile europene și beneficiile pieței comune. El a folosit exemplul Mării Britanii, unde decizia de părăsire a UE a costat economia britanică 160 de miliarde de euro, subliniind consecințele negative ale unei astfel de decizii.

În concluzie, ministrul Economiei a subliniat importanța continuării colaborării cu Uniunea Europeană și avantajele aderării la piața unică, evidențiind faptul că fondurile europene au contribuit semnificativ la dezvoltarea pozitivă a economiei României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare