Implementarea sistemelor ITS pe Autostrada A3 Târgu Mureș – Nădășelu devine realitate

MONITORIZARE. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că Autostrada A3, pe secțiunea Târgu Mureș – Nădășelu, va beneficia de sisteme inteligente de transport (ITS), grație unei finanțări obținute prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul, în valoare totală de 76.158.586,58 lei, are ca scop dotarea și integrarea infrastructurii rutiere cu echipamente moderne de monitorizare și informare, care vor îmbunătăți siguranța și eficiența transporturilor.

Finanțare și etape de implementare

Din suma totală alocată, 62.273.061,33 lei provin din fonduri europene aferente PNRR, cofinanțarea națională fiind de 1.725.750,92 lei, iar TVA-ul aferent însumează 12.159.774,33 lei. Proiectul include mai multe etape de implementare pe diferite sectoare ale autostrăzii A3, între Târgu Mureș și Nădășelu, cu accent pe instalarea și conectarea sistemelor ITS în centre de monitorizare.

Pe sectorul Târgu Mureș – Ogra, compus din două loturi (Târgu Mureș – Ungheni și Ungheni – Ogra), care acoperă 15 km de autostradă și un drum de legătură de 5 km, sistemele ITS sunt în curs de instalare. De asemenea, pe sectorul de autostradă de la Ogra la Câmpia Turzii, în lungime de 37 km, împărțit în trei loturi (Ogra – Iernut, Iernut – Chețani și Chețani – Câmpia Turzii), ITS-urile sunt fie instalate, fie urmează să fie integrate într-un Centru de Monitorizare și Informare (CMI).

Centrul de Monitorizare și Informare de la Gilău

Un alt segment important al autostrăzii A3, Câmpia Turzii – Gilău, de 52 km, este deja operațional, însă necesită integrarea sistemelor ITS prin realizarea unei canalizații și conectarea acestora la CMI Gilău, odată ce acestea vor fi instalate. De asemenea, sectorul Gilău – Nădășelu (8,7 km), inclusiv Podul Gilău, este dotat cu sisteme ITS care urmează să fie conectate la același centru de monitorizare.

Un pas esențial pentru succesul proiectului este realizarea Centrului de Monitorizare și Informare în cadrul Centrului de Întreținere și Coordonare Gilău (CIC Gilău). Acesta va gestiona toate echipamentele ITS instalate sau în curs de instalare de pe întreaga secțiune a autostrăzii, inclusiv de la Tunelul Meseș.

Termen de finalizare

Autoritățile au precizat că durata de implementare a proiectului este limitată până la 31 decembrie 2026, dată la care se așteaptă finalizarea completă a tuturor lucrărilor și operaționalizarea sistemelor ITS pe întreaga secțiune a Autostrăzii A3, între Târgu Mureș și Nădășelu. Aceste sisteme vor îmbunătăți semnificativ gestionarea traficului, monitorizarea siguranței și furnizarea de informații în timp real, contribuind la o mai bună fluidizare a transportului și reducerea incidentelor pe acest tronson rutier esențial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare