Implementarea sistemului de intrare/ieșire (EES) la granițele României

SCHENGEN. Chiar dacă România nu este încă membru al Spațiului Schengen, țara se pregătește în mod activ pentru implementarea sistemului de intrare/ieșire (EES), depășind multe țări Schengen în ceea ce privește pregătirile, conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, citate de stiripesurse.ro.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a confirmat că România a înregistrat progrese semnificative în pregătirea pentru implementarea sistemului EES. Acest lucru a inclus stabilirea unei structuri organizatorice solide pentru implementarea națională a EES și a Sistemului European de Informații și Autorizare de Călătorie (ETIAS). Statul român a identificat și autoritățile competente responsabile și a stabilit sarcinile lor specifice. De asemenea, au fost înființate două noi structuri, denumite Puncte Centrale de Acces și Unitatea Națională ETIAS, care vor gestiona procesul de prelucrare a datelor cu caracter personal, securitatea și procedurile de contestație.

Pentru a susține aceste eforturi, România a semnat contracte de finanțare care au permis dezvoltarea infrastructurii IT&C, inclusiv echipamentele de control EES la punctele de trecere a frontierei. De asemenea, s-a adaptat sistemul informatic al Poliției de Frontieră și al Inspectoratului General pentru Imigrări la cerințele EES, precum și achiziționarea unei soluții informatice pentru schimbul de informații între Punctele Centrale de Acces și autoritățile desemnate.

Instalarea echipamentelor EES de control la punctele de trecere a frontierei a început anul trecut și a fost finalizată cu succes în toate locațiile.

Cu toate acestea, România depinde de evoluțiile la nivelul eu-LISA pentru testele oficiale cu sistemul central EES. În acest sens, țara a pregătit majoritatea polițiștilor de frontieră care vor fi implicați în ambele sisteme prin intermediul școlilor naționale de formare. De asemenea, s-a lansat o campanie de informare pentru conștientizarea importanței EES, care include distribuția de materiale informative și afișe la punctele de trecere a frontierei, încurajând astfel o mai bună înțelegere a sistemului și a regulilor acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare