Importanța crucială a Mării Negre pentru securitatea regională: declarațiile lui Klaus Iohannis la Consiliul European

POLITICĂ EXTERNĂ. În cadrul Consiliului European desfășurat la Bruxelles, Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat „importanța crucială” pe care Marea Neagră o deține în asigurarea securității regionale, dar și a întregii Uniuni Europene. În actualul context geopolitic, importanța strategică a acestei regiuni este amplificată, iar liderii europeni au recunoscut necesitatea unei noi abordări strategice pentru Marea Neagră.

Principalele teme abordate la Consiliul European
Pe agenda Consiliului European au figurat teme esențiale precum numirile pentru posturile de conducere în instituțiile europene pentru următorul ciclu instituțional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2024-2029, situația din Ucraina și Orientul Mijlociu, securitatea și apărarea, competitivitatea și migrația. Discuțiile au inclus, de asemenea, regiunea Mării Negre, Republica Moldova, Georgia și amenințările hibride.

Procesul de numiri și echilibrul politic și geografic
În privința numirilor pentru următorul ciclu instituțional, Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea unui proces rapid și predictibil, pentru a asigura funcționarea eficientă și credibilă a instituțiilor europene. Președintele României a insistat pe respectarea echilibrului politic și geografic la nivelul conducerii instituțiilor europene. Noii lideri desemnați sunt António Costa pentru președinția Consiliului European, Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la președinția Comisiei Europene și Kaja Kallas pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Agenda Strategică a Uniunii pentru 2024-2029
Președintele Iohannis a subliniat că noua Agendă Strategică trebuie să reflecte angajamentul comun de a construi o Uniune mai puternică, mai rezilientă și influentă pe plan internațional. Aceasta trebuie să evidențieze avansarea politicii de extindere și unitatea Uniunii în sprijinul Ucrainei și cooperarea dintre UE și NATO. Prioritățile pentru următorii cinci ani includ promovarea și protejarea valorilor Uniunii, consolidarea securității și apărării, stimularea competitivității europene și avansarea tranziției climatice și digitale.

Sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova
În contextul situației din Ucraina, Iohannis a accentuat necesitatea continuării sprijinului pentru această țară, mai ales în domeniul apărării antiaeriene. Adoptarea cadrelor de negociere și organizarea primelor Conferințe Interguvernamentale pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova sunt văzute ca o confirmare a susținerii concrete pentru aceste state. Iohannis a apreciat, de asemenea, progresele remarcabile ale Republicii Moldova pe calea aderării la UE, în ciuda provocărilor din partea Federației Ruse.

Securitatea și apărarea
În cadrul discuțiilor privind securitatea și apărarea, Klaus Iohannis a susținut consolidarea profilului UE în aceste domenii, subliniind necesitatea unei finanțări adecvate. Președintele României a propus explorarea tuturor opțiunilor disponibile de finanțare, inclusiv prin intermediul Băncii Europene de Investiții, pentru consolidarea bazei tehnologice și industriale de apărare.

Abordarea strategică a Mării Negre
Un punct de importanță aparte pentru România a fost reafirmarea de către Consiliul European a importanței securității și stabilității în regiunea Mării Negre. Klaus Iohannis a pledat pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european. Liderii europeni au decis ca viitoarea Comisie Europeană și Înaltul Reprezentant să pregătească o Comunicare Comună privind o strategie a UE pentru regiunea Mării Negre.

Concluzii
Consiliul European a reafirmat angajamentul pentru sprijinirea securității și stabilității în regiunea Mării Negre și a adoptat o serie de măsuri pentru a răspunde provocărilor geopolitice actuale. Declarațiile lui Klaus Iohannis au pus în lumină rolul esențial al Mării Negre pentru securitatea regională și europeană, subliniind necesitatea unei strategii coerente și eficiente în această regiune vitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare