Impozit de 70% pe averile nejustificate începând cu 1 iulie 2024

FINANȚE.. Începând cu 1 iulie 2024, în Uniunea Europeană, și implicit în România, va intra în vigoare o nouă lege care va impune un impozit de **70%** pe averile care nu pot fi justificate. Această măsură vizează persoanele fizice care nu și-au declarat veniturile corect, având scopul de a descuraja evaziunea fiscală și de a proteja mediul de afaceri onest.

Detalii ale noii legislații

Legea se aplică de la 1 iulie 2024, dar nu ține cont de momentul obținerii veniturilor sau de începerea controlului fiscal, ci de momentul emiterii deciziei de impunere. Inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor putea verifica sursele de venit ale persoanelor fizice și, dacă acestea nu pot fi justificate, vor aplica impozitul de 70%.

Conform comunicatului ANAF, prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor aferente.

Motivația modificării

În prezent, veniturile a căror sursă nu a fost identificată sunt impozitate cu 16%, o cotă considerată prea mică pentru a descuraja eficient evaziunea fiscală. Majorarea cotei la 70% are ca scop creșterea conformării voluntare și echitatea impunerii fiscale.

Prin sancționarea activităților neînregistrate fiscal, legea contribuie la protejarea mediului de afaceri onest de interferențele din zona evaziunii fiscale.

Recomandări pentru contribuabili

În perioada până la 1 iulie 2024, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente, evitând astfel riscul de a fi încadrate în categoria de risc fiscal și de a suporta impozitul majorat și accesoriile aferente.

Experții recomandă ca persoanele fizice deja vizate de controale să ia măsuri pentru a urgenta finalizarea acestora înainte de 1 iulie 2024, pentru a evita aplicarea noii cote de impozitare.

Penalități și dobânzi pentru nedeclarare

Pe lângă impozitul de 70%, cei care nu își declară corect veniturile riscă să suporte dobânzi și penalități de nedeclarare, conform Legii 296/2023. Acestea sunt de **0,02%** pe zi de întârziere pentru dobânzi și **0,08%** pe zi de întârziere pentru penalități.

Noua reglementare fiscală care va intra în vigoare la 1 iulie 2024 marchează un pas semnificativ în lupta împotriva evaziunii fiscale în România și UE. Cu un impozit de 70% pe averile nejustificate, autoritățile speră să descurajeze practicile fiscale neloiale și să încurajeze conformarea voluntară a contribuabililor. Cei vizați de această măsură sunt încurajați să își declare corect veniturile și să își rezolve problemele fiscale înainte de intrarea în vigoare a noii legi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare