În curând se dă startul celui mai delicios festival din Transilvania

EVENIMENT. „După succesul primului festival gastronomic Taste of Transylvania din 2022 vine și ediția a doua” – confirmă Adorján Trucza, organizatorul principal al festivalului. Evenimentul din acest an va avea loc între 14 și 17 septembrie la același locație ca și anul trecut, adică în peisajul pitoresc oferit de Satul de vacanță Boroș din Lunca de Sus. Chiar dacă data festivalul a devenit oficială de demult, organizatorii au anunțat mai multe noutăți despre eveniment.

Esența festivalului a rămas promovarea și ocrotirea ingredientelor și tradițiilor gastronomice specifice acestei regiuni. Organizatorii au legat această idee cu conceptul low waste, ceea ce înseamnă că expozanții și speakerii au o listă de ingrediente interzise. Lista include fructele de mare, fructe și legume exotice, avocado-ul și orice ingredient care nu este deloc specific sau tradițional în Transilvania. În schimb, este încurajată folosirea ingredientelor locale, astfel reducând amprenta ecologică a festivalului.

Festivalul constituie o verigă importantă în ceea ce privește planul de a pătrunde pe harta gastronomică internațională, obiectiv propus și de către co-organizatorul Kozma Mónika, președintele Fundației Pro Economica. Ea susține, că „potrivit strategiei pe care o implementăm de ani de zile cu determinare, considerăm că o oportunitate majoră pentru economia transilvană poate fi îmbinarea agriculturii cu turismul. Scopul nostru este ca, ridicând nivelul gastronomiei ardelene, să scriem prima poveste de succes, prin introducerea și prezența acesteia pe piața mondială, demonstrând astfel că dezvoltarea comună și concomitentă a agriculturii și turismului propusă în 2017 a dat roade.”

În acest an Taste of Transylvania va avea și o zi dedicată profesioniștilor, deoarece pe joi, 14 septembrie sunt așteptați la Boroș reprezentanții industriei HoReCa și a altor industrii similare. Această zi va fi o oportunitate excelentă de networking și de a face cunoștință cu produsele, serviciile și reprezentații diferitelor actori din acest sector.

Pe lângă scena principală din șura de evenimente, în acest an se construiește o scenă adițională pe dealul din incinta satului de vacanță, unde vor avea loc prezentări gastronomice și programe culturale adiționale. Cortul mare va căpăta funcții noi: pe lângă degustarea diverselor meniuri oferite de expozanți, acesta va găzdui și evenimentele de dans popular și alte programe muzicale.

„Vom avea două locații nou-nouțe, prima se numește Bucuria în bucate și reprezintă o idee care, din câte știm noi, încă nu a fost realizată în această regiune” – spune Trucza. În această locație 50 de bucătari, împărțite în grupuri de patru, vor găti un meniu, fiecare grup continuând munca grupei anterioare. Scopul acestei inițiative este de a oferi o oportunitate de colaborare bucătarilor care încă nu au avut ocazia de a lucra împreună.
Unul dintre programele cele mai spectaculoase ale festivalului din acest an, va fi cel mai mare spectacol cu drone din România. Pe parcursul weekend-ului organizatorii vă invită de două ori, vineri și sâmbătă seara, la o aventură spectaculoasă, când nu mai puțin de 320 de drone decolează ca cel mai mare urs din toate timpurile ridicândasupra spectatorilor! Visual Europe Group, maeștrii spectacolului de pe 20 august de la Budapesta vă garantează că simbolurile festivalului, ale gastronomiei și ale tradițiilor noastre vor străluci în cele două seri din septembrie și că vom găti o ciorbă atât de mare pe cerul din Lunca de Jos, cât n-a mai văzut lumea!

Cealaltă noutate a festivalului este barul de șampanie: „acesta este mult mai mult decât un simplu bar cu băuturi. Aici dorim să arătăm frumusețea și liniștea peisajului din Ghimeș”. Organizatorul a spus că această locație va fi amenajată pe Apahavas, un vârf din apropierea satului de vacanță și vor fi organizate curse dedicate persoanelor interesate. Aici oaspeții se vor putea bucura de o panoramă uluitoare și vor putea relaxa cu un pahar de șampanie sau vin.
Pe lângă aceste noutăți, festivalul în sine va fi mai mare, deoarece în acest an 22 de expozanți și 40 de speakeri așteaptă oaspeții, care vor putea degusta deliciile oferite de acestea pe tot teritoriul satului de vacanță, la cel mai delicios festival din Transilvania.

„E bine de știut că în ultimul an, satul de vacanță Boroș nu a venit mai aproape nici de orașele mari și nici de aeroporturi. Deci acest festival este tot departe, dar dacă ajungi la noi, vei avea parte de o experiență de neuitat. Cine dorește ospitalitate cu fețe de masă albe și chelneri cu mănuși albi, o poate găsi la sute de alte locații, dar aici nu vom avea posibilitatea de a vă oferi astfel de lucruri, chiar dacă invitații și produsele lor ar merita!” – a remarcat Trucza, subliniind importanța mediului autentic și natural a festivalului.
Lista de expozanți și speakeri este aproape de finalizare, precum și programul festivalului. Toate acestea sunt comunicate pe paginile de Instagram, Facebook și de web ale festivalului, pe cea din urmă se poate solicita și cazare pe timpul evenimentului.

Web: https://tasteoftransylvania.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/gastrotransylvania
Instagram: https://www.instagram.com/tasteoftransylvania/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare