Inflația și tendința cadourilor de Crăciun

CADOURI. Inflația afectează planurile și bugetele românilor pentru cadouri de sărbători. Potrivit celui mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs, angajații români alocă un buget cu 40% mai mic decât anul trecut pentru cadourile pe care intenționează să le facă prietenilor și familiei de Crăciun.

Mai exact, 52% spun că au alocat o sumă de bani de cel mult 300 de lei pentru acest Crăciun, în timp ce anul trecut, mai mult de jumătate plănuiau să aloce cel mult 500 de lei.

În plus, 26% vor aloca între 301 și 500 de lei, 12% cheltuiesc 501-1000 lei, iar 10% nu plănuiesc să cumpere niciun cadou anul acesta.

Când vine vorba de tradițiile de Crăciun la locul de muncă, doar 40% au spus că mai organizează Secret Santa. Dintre aceștia, 51% alocă un buget de cel mult 100 de lei pentru această ocazie, 23% plănuiesc chiar un buget mai mare, iar 27% nu vor depăși suma de 50 de lei. Deși anul acesta nu lipsesc cadourile precum cănile tematice, puloverele călduroase de Crăciun, șosetele, cosmeticele și articolele personalizate, dintre cei care vor oferi cadouri colegilor/șefilor în acest an, 17% vor da cărti, 15% obiecte decorative de Crăciun și de asemenea 15% dulciuri, în timp ce 13% vor dărui ceva la fel de practic și util ca un cadou.

Majoritatea angajaților români petrec Crăciunul și Revelionul alături de familii

Crăciunul rămâne sărbătoarea care reunește membrii familiei, 75% dintre respondenții la sondajul BestJobs spunând că o vor petrece astfel. În mod similar, 42% dintre români vor petrece Revelionul, în timp ce 12% plănuiesc să petreacă cu prietenii, 13% doar cu partenerul lor, iar alți 14% nu au rezervat încă nimic.

Dacă anul trecut bugetul majorității respondenților pentru cadourile de Crăciun și petrecerea de Revelion nu a depășit 500 de lei fiecare, în prezent, aproape 38% declară că vor avea la dispoziție un buget mai mic de 300 de lei pentru petrecerea de Revelion, în timp ce procentul persoanelor care nu vor cheltui nimic pentru acest eveniment este de 16%.

Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, pe un eșantion de 1.049 de utilizatori de internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare