Inteligența artificială, factorul cheie pentru creșterea profiturilor Big Tech. Giganții din domeniu anunță o majorare cu 17% a veniturilor în primul semestru din 2023

AI. Alphabet (Google), Amazon, Apple, Meta (fostul Facebook) și Microsoft au raportat încasări combinate de 139,238 miliarde de dolari (127,257 miliarde euro) în primul semestru din 2023, înregistrând o creștere de 17,3% față de aceeași perioadă a anului anterior, datorită avansului inteligenței artificiale (IA) pe piață, conform agenției EFE. Potrivit datelor centralizate de EFE, veniturile celor cinci giganți din tehnologie au crescut cu 4,9% în intervalul ianuarie-iunie 2023, comparativ cu primele șase luni din 2022, atingând nivelul de 697,565 miliarde de dolari. Pe lângă IA, alți factori care au contribuit la îmbunătățirea profitului net al acestor companii sunt cererea crescută pe piața publicitară și în sectorul serviciilor de cloud, conform Agerpres.

În special, profitul combinat al acestor companii a fost impulsionat de revenirea în forță a Amazon, care în primul semestru din 2022 a înregistrat pierderi de aproximativ 6 miliarde de dolari, în timp ce în acest an a revenit la un bilanț pozitiv. Amazon a înregistrat cea mai mare creștere a profitului în acest semestru, cu un avans de 268,4%, până la 9,9 miliarde de dolari, inversând rezultatul negativ din anul precedent ca urmare a situației companiei Rivian pe piața valorilor mobiliare, în care Amazon deține o participație semnificativă. În ceea ce privește veniturile, acestea au crescut cu 11,9% față de anul anterior, ajungând la 135,674 miliarde de dolari, o creștere de 14,445 miliarde de dolari.

Reprezentanții Amazon atribuie această creștere reducerii costurilor și a timpului de expediere, precum și cererii în creștere pentru serviciile publicitare. De asemenea, subliniază consolidarea serviciului de cloud Amazon Web Services (AWS), a cărui cifră de afaceri a crescut cu 12% în ritm anual, atingând suma de 22,1 miliarde de dolari, în special datorită lansării produselor ce utilizează inteligența artificială generativă.

Microsoft, a doua companie ca creștere semnificativă, a înregistrat o majorare a profitului de aproximativ 14,6%, atingând 38,38 miliarde de dolari în intervalul ianuarie-iunie 2023. Alphabet s-a situat pe locul doi, înregistrând o creștere a profitului cu 3%, ajungând la 33,419 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, Apple a raportat un profit net ușor mai mic, cu 0,9%, în primele șase luni din 2023, atingând 38,38 miliarde de dolari, iar Meta a înregistrat o scădere de 4,6%, ajungând la 13,498 miliarde de dolari. În intervalul analizat, veniturile tuturor acestor companii, cu excepția Apple, au înregistrat creșteri, Amazon și Microsoft având cele mai semnificative performanțe, cu creșteri de 11,9%, respectiv 7,7%.

În același timp, veniturile Meta au crescut cu 6,9%, ajungând la 60,645 miliarde de dolari, în timp ce veniturile Alphabet au înregistrat o creștere de 4,8%, ajungând la 144,391 miliarde de dolari. Pe de altă parte, veniturile Apple au înregistrat o scădere de 2% față de anul precedent, din cauza reducerii vânzărilor, ajungând la 176,633 miliarde de dolari.

AI, factorul cheie pentru Big Tech
CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a subliniat că „organizațiile se întreabă nu doar cum, ci și cât de rapid pot implementa această nouă generație de inteligență artificială pentru a face față oportunităților și riscurilor”. Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, a reiterat angajamentul companiei de a continua să conducă în dezvoltarea inteligenței artificiale, după ce în aprilie a anunțat înființarea grupului DeepMind, dedicat exclusiv acestui scop.

Până în luna precedentă, compania oferea 21 de produse distincte ce utilizează această tehnologie și care, conform estimărilor sale, erau utilizate de peste 2,5 miliarde de persoane. Meta a menționat de asemenea că dezvoltă propriile produse de inteligență artificială, deși nu a făcut încă un anunț oficial. În același timp, Amazon a indicat că va continua să dezvolte produse de inteligență artificială generativă, ce acoperă domeniul sănătății și al serviciilor de cloud.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare