Inteligența Artificială și limba umană: O nouă abordare în diagnosticarea bolilor

TECH. Medicina tradițională chineză a folosit examinarea limbii pentru detectarea semnelor de boală timp de peste două milenii, iar acum, datorită inteligenței artificiale (AI), această tehnică ancestrală are un loc în îngrijirea modernă a sănătății. Sistemele de diagnostic tradițional, care se bazează pe examinarea limbii pentru a identifica semne de boală, câștigă popularitate în întreaga lume, în special în contextul monitorizării sănătății de la distanță.

Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Technică din Bagdad și de la Universitatea Australia de Sud (UniSA) furnizează dovezi solide cu privire la acuratețea acestei tehnologii în detectarea bolilor.

Echipa de cercetare a utilizat o cameră web și un calculator pentru a capta imagini ale limbilor pacienților, concentrându-se pe 50 de persoane afectate de afecțiuni precum diabetul, insuficiența renală și anemia. Cercetătorii au comparat ulterior culoarea limbilor cu o bază de date care conținea 9.000 de imagini. Cu ajutorul tehnologiilor avansate de procesare a imaginilor, echipa a obținut o rată de precizie de diagnostic de 94%, în comparație cu rezultatele obținute prin metodele tradiționale de laborator.

În plus, sistemul generat automat mesaje vocale care specificau culoarea limbii și boala detectată. Astfel, cercetătorii au explorat progresele globale în diagnosticarea asistată de calculator pe baza culorii limbii.

“Cu mii de ani în urmă, medicina chineză a fost pionieră în utilizarea examinării limbii pentru detectarea bolilor,” spune Ali Al-Naji, profesor asociat adjunct la MTU și UniSA. Practica este recunoscută și de medicina convențională, care a demonstrat că aspectele limbii, cum ar fi culoarea, forma și grosimea, pot dezvălui semne de diabet, probleme hepatice, probleme circulatorii și digestive, precum și afecțiuni ale sângelui și inimii.

Ceea ce face această tehnică deosebit de relevantă este faptul că, în era digitală, diagnosticarea bolilor în funcție de aspectul limbii poate fi realizată de la distanță, cu ajutorul inteligenței artificiale și a unei camere foto – inclusiv un smartphone. Cercetătorii susțin că analiza computerizată a limbii este precisă și ar putea reprezenta o modalitate sigură, eficientă, ușoară, nedureroasă și rentabilă de diagnosticare la distanță a bolilor, în special în situații de criză, cum ar fi pandemia COVID-19, când accesul la centrele de sănătate poate fi limitat.

Diferite boli pot manifesta culori specifice ale limbii. Pacienții cu diabet prezintă adesea o limbă galbenă, în timp ce pacienții cu cancer pot avea o limbă purpurie cu un strat gros și gras. Pacienții cu accident vascular cerebral acut, în schimb, pot avea o limbă roșie și umflată.

Studiile anterioare au arătat că această metodă de diagnosticare poate identifica eficient afecțiuni precum apendicita, diabetul și bolile tiroidiene. Astfel, este posibil să se diagnozeze cu o precizie de 80% peste 10 boli care determină modificări vizibile ale culorii limbii.

Cercetătorii susțin că există potențialul de a îmbunătăți și mai mult această abordare și de a extinde utilizarea sa în diagnosticul medical modern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare