Intensificarea luptei împotriva evaziunii fiscale: O inițiativă legislativă prezentată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă

FISCALITATE. Într-o mișcare menită să combată fenomenul îngrijorător al evaziunii fiscale din România, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au prezentat în Senat o inițiativă legislativă cu scopul de a intensifica sancțiunile și investigațiile în acest domeniu sensibil al infracțiunilor economice.

Obiectivele Inițiativei Legislativă:

Proiectul de lege propus vizează nu doar intensificarea sancțiunilor pentru evaziunea fiscală, ci și includerea unor noi infracțiuni în această categorie. În contextul acestui demers, este prevăzută o abordare proactivă, cu atenție sporită la investigații eficiente și sancțiuni corespunzătoare pentru persoanele implicate în aceste practici ilegale. Principalele obiective ale inițiativei sunt:

Intensificarea Sancțiunilor: Propunerea prevede creșterea sancțiunilor pentru evaziunea fiscală, în special pentru cazurile cu pierderi semnificative. Este propusă o abordare mai riguroasă pentru a descuraja și descuraja activitățile ilicite în domeniul fiscal.

Extinderea Infracțiunilor: Legislația propusă intenționează să includă noi infracțiuni în categoria evaziunii fiscale, pentru a acoperi o gamă mai largă de practici ilegale și a asigura că toate aspectele acestei infracțiuni sunt abordate corespunzător.

Responsabilitatea DNA pentru Cazurile Majore: Potrivit proiectului, DNA (Direcția Națională Anticorupție) va deveni responsabilă pentru investigarea oricărui caz nou de evaziune fiscală care implică pierderi mai mari de cinci milioane de lei. Aceasta ar putea asigura o abordare specializată și o gestionare eficientă a cazurilor complexe.

Menținerea Competenței Parchetului General: Cazurile de evaziune fiscală aflate în prezent în curs de soluționare la Parchetul General vor rămâne în competența acestei structuri. Această măsură asigură continuitate în soluționarea cazurilor existente și stabilitate în ceea ce privește procedurile deja începute.

Combaterea Evaziunii Fiscale cu Accente pe Eficiență și Sancțiuni Adecvate:

Această inițiativă legislativă reprezintă un pas semnificativ în eforturile autorităților de a intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale. Concentrându-se pe investigații riguroase și sancțiuni adecvate, se încearcă descurajarea practicilor ilegale și protejarea integrității sistemului fiscal al țării. Este așteptat ca această inițiativă să genereze dezbateri și să fie supusă unor ajustări, reflectând astfel un proces democratic și transparent în elaborarea legislației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare