INVESTIȚIE – Licitație de peste 3 milioane de euro pentru construcția unui centru high-tech de predare și evaluare a studenților de la UMFST Târgu Mureș

CENTRU UNIX. Universitatea de Medicină, Farmacie, Știinte și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a scos la licitație, contra unei sume totale estimate la peste 15 milioane de lei (exact: 15.134.200 de lei, echivalentul a 3,1 milioane de euro), proiectarea, execuţia și dotarea noului Centru Didactic şi de Examinare al instituției universitare mureșene.

 

Este vorba de Centru Didactic şi de Examinare UniX, care va cuprinde extensii ale Bibliotecii și Centrului de Simulare, va fi edificat în locul fostei cantine studențești și este prevăzut ca „un centru high-tech de predare și evaluare a studenților”. Întreaga investiție, care va fi realizată din fondurile proprii ale UMFST Târgu Mureș, trebuie finalizată în 13 luni de la emiterea ordinului de începere a prestării serviciilor de proiectare – practic, sunt alocate următoarele termene de execuție: 2 luni pentru proiectare și obținerea avizelor/autorizațiilor, o lună pentru verificarea proiectului tehnic și 10 luni pentru execuția efectivă a lucrărilor.

 

La finalul anului 2018, rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, anunța demararea investiției în 2019, însă lansarea procedurii de atribuire a contractului a fost făcută abia la începutul anului 2020, un an în care UMFST Târgu Mureș va aniversa 75 de ani de existență și își va alege rectorul (Azamfirei a anunțat deja că-și va depune candidatura pentru un nou mandat, al treilea) – tot în acest an se va reabilita clădirea centrală din campus, de această dată din fonduri europene, imobilul fiind prevăzut să devină “o clădire de tip smart building, complet renovată, modernă, dar cu păstrarea integrală a caracterului ei istoric”.

 

Conform proiectului, în cadrul Centrului UniX se vor realiza activităţi educaţionale şi lucrări practice cu simulatoare medicale. Sălile noului centru vor fi dotate cu sisteme high-tech (proiecţie video, proiectoare, sisteme de înregistrare audio-video, pupitre cu monitoare încastrate, energie electrică și climă controlate, rampă de furnizare a gazelor medicale etc.).

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare