INVESTIȚIE – Statul finanțează cu o jumătate de milion de lei amenajările exterioare de la noul bazin de înot olimpic din Târgu Mureș

0
1118

BAZINUL OLIMPIC. Noul complex de înot cu bazin olimpic din Târgu Mureș, edificat pe Aleea Carpați nr. 57, pe locul fostului ștrand 1 Mai, printr-o investiție a statului de aproape 25,5 milioane de lei, va beneficia și de amenajări exterioare estimate la peste o jumătate de milion de lei. Practic, proiectul de realizare a complexului de înot din Târgu Mureș va ajunge la o finanțare a statului de peste 30 de milioane de lei, adică la doar 80% din valoarea pe care o avea acest proiect în urmă cu 12 ani.

 

Execuția lucrărilor de amenajări exterioare a fost scoasă la licitație deschisă de entitatea statului care efectuează investiția (Compania Națională de Investiții – CNI – SA) și sunt estimate la 526.777,56 lei + TVA. Ofertele sunt așteptate până în 10 iunie 2020, iar criteriul de atribuire este Cel mai raport calitate-preț (unde componenta financiară are o pondere de 80%).

 

Istoricul unui proiect: 2008-2020

 

Complexul de natație din cartierul târgumureșean Aleea Carpați, construit pe locul fostului ștrand edificat în perioada comunistă (1956-1957), a fost proiectat la standarde internaționale (pentru a putea organiza competiții de natație și polo), cu un bazin olimpic de 50 x 25 m (cu 10 culoare), un bazin de încălzire de 25 x 25 m (cu 5 culoare), tribune de 800 de locuri, anexe și parcare.

 

Povestea proiectului de readucere la viață a ștrandului 1 Mai din municipiul reședință de județ a început în urmă cu… 12 ani, în 2008 fiind chiar inclus în Programul Național Bazine de înot. Atunci, investiția era estimată la 7 milioane de euro, însă planul a fost amânat din cauza situației juridice a ștrandului (era în proprietatea Ministerului Educației).

 

În noiembrie 2008, ștrandul a fost transferat în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (prin Clubul Sportiv Mureșul), tocmai pentru realizarea investiției (tot prin CNI). Lucrările au fost scoase la licitație în 2009 (la o valoare de 32,5 milioane de lei), dar licitația a fost anulată în luna octombrie, în urma unei contestații depuse de firma locală Contranscom Bența.

 

În 2010, a fost desemnat un nou câștigător (la o valoare de 36 de milioane de lei), dar… s-au terminat fondurile prin care era finanțat Proiectul Național Bazine de înot. În fine, timpul a trecut, ștrandul și-a continuat imperturbabil degradarea, devenind casă adăpost pentru homeless.

 

Abia în anul 2016, s-a reușit întabularea terenului, în 2017 s-a casat și scos din funcțiune ștrandul 1 Mai, fiind și demolat (ce mai exista), iar în 2018 a fost radiat din Cartea Funciară și apoi, în vara acelui an, a fost predat CNI, care a actualizat datele tehnico-economice a proiectului și în 11 iulie 2019 a predat amplasamentul asocierii de firme care a câștigat execuția lucrării (lider al asocierii fiind firma locală Contranscom Benţa SA, cea care a contestat licitația din 2009).

 

Firma lui Remus Aurel Bența trebuie să finalizeze construcția în 14 luni și 5 zile, adică până la finalul lunii august 2020, urmând să încaseze 25,4 milioane de lei (exact: 25.429.659 lei). La jumătatea lunii aprilie 2020, directorul Clubului Sportiv Mureșul, Cosmin Pop, estima public că proiectul a ajuns la gradul de execuție de 50% și că va fi finalizat în luna octombrie, urmând să devină funcțional (deschis) la începutul anului viitor.

 

* Foto: Clubul Sportiv Mureșul

 

 

Andrei TUDORAN

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ