INVESTIȚIE – Statul finanțează cu o jumătate de milion de lei amenajările exterioare de la noul bazin de înot olimpic din Târgu Mureș

BAZINUL OLIMPIC. Noul complex de înot cu bazin olimpic din Târgu Mureș, edificat pe Aleea Carpați nr. 57, pe locul fostului ștrand 1 Mai, printr-o investiție a statului de aproape 25,5 milioane de lei, va beneficia și de amenajări exterioare estimate la peste o jumătate de milion de lei. Practic, proiectul de realizare a complexului de înot din Târgu Mureș va ajunge la o finanțare a statului de peste 30 de milioane de lei, adică la doar 80% din valoarea pe care o avea acest proiect în urmă cu 12 ani.

 

Execuția lucrărilor de amenajări exterioare a fost scoasă la licitație deschisă de entitatea statului care efectuează investiția (Compania Națională de Investiții – CNI – SA) și sunt estimate la 526.777,56 lei + TVA. Ofertele sunt așteptate până în 10 iunie 2020, iar criteriul de atribuire este Cel mai raport calitate-preț (unde componenta financiară are o pondere de 80%).

 

Istoricul unui proiect: 2008-2020

 

Complexul de natație din cartierul târgumureșean Aleea Carpați, construit pe locul fostului ștrand edificat în perioada comunistă (1956-1957), a fost proiectat la standarde internaționale (pentru a putea organiza competiții de natație și polo), cu un bazin olimpic de 50 x 25 m (cu 10 culoare), un bazin de încălzire de 25 x 25 m (cu 5 culoare), tribune de 800 de locuri, anexe și parcare.

 

Povestea proiectului de readucere la viață a ștrandului 1 Mai din municipiul reședință de județ a început în urmă cu… 12 ani, în 2008 fiind chiar inclus în Programul Național Bazine de înot. Atunci, investiția era estimată la 7 milioane de euro, însă planul a fost amânat din cauza situației juridice a ștrandului (era în proprietatea Ministerului Educației).

 

În noiembrie 2008, ștrandul a fost transferat în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului (prin Clubul Sportiv Mureșul), tocmai pentru realizarea investiției (tot prin CNI). Lucrările au fost scoase la licitație în 2009 (la o valoare de 32,5 milioane de lei), dar licitația a fost anulată în luna octombrie, în urma unei contestații depuse de firma locală Contranscom Bența.

 

În 2010, a fost desemnat un nou câștigător (la o valoare de 36 de milioane de lei), dar… s-au terminat fondurile prin care era finanțat Proiectul Național Bazine de înot. În fine, timpul a trecut, ștrandul și-a continuat imperturbabil degradarea, devenind casă adăpost pentru homeless.

 

Abia în anul 2016, s-a reușit întabularea terenului, în 2017 s-a casat și scos din funcțiune ștrandul 1 Mai, fiind și demolat (ce mai exista), iar în 2018 a fost radiat din Cartea Funciară și apoi, în vara acelui an, a fost predat CNI, care a actualizat datele tehnico-economice a proiectului și în 11 iulie 2019 a predat amplasamentul asocierii de firme care a câștigat execuția lucrării (lider al asocierii fiind firma locală Contranscom Benţa SA, cea care a contestat licitația din 2009).

 

Firma lui Remus Aurel Bența trebuie să finalizeze construcția în 14 luni și 5 zile, adică până la finalul lunii august 2020, urmând să încaseze 25,4 milioane de lei (exact: 25.429.659 lei). La jumătatea lunii aprilie 2020, directorul Clubului Sportiv Mureșul, Cosmin Pop, estima public că proiectul a ajuns la gradul de execuție de 50% și că va fi finalizat în luna octombrie, urmând să devină funcțional (deschis) la începutul anului viitor.

 

* Foto: Clubul Sportiv Mureșul

 

 

Andrei TUDORAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare