Investițiile în tehnologie vor crește în 2023

INVESTIȚII. Investitorii se uită la diferite teme pe termen lung pentru a-și modela portofoliile, mulți dintre ei concentrându-se pe tehnologie ca fiind unul dintre sectoarele promițătoare, scrie analistul de piață Bogdan Maioreanu.

În 2022 a fost unul dintre cele mai mari perdante. Creșterea costurilor cu energia, inflația și politicile băncilor centrale de creștere a ratelor dobânzilor au făcut ca investitorii să treacă de la acest sector la altele mai defensive. Noul an a adus însă un optimism reînnoit, iar pe măsură ce inflația încetinește, sectorul ar putea fi bine poziționat pentru o revenire.

În cadrul Forumului Economic Mondial, care a avut loc recent la Davos, se consideră că tehnologia sprijină tranziția către energia verde. Se preconizează că hidrogenul verde, fuziunea nucleară și alte tehnologii verzi își vor continua dezvoltarea în 2023, pentru a accelera separarea de combustibilii fosili.
Potrivit unor estimări, trecerea de la combustibilii fosili la energia regenerabilă va ajuta economiile să economisească 12 trilioane de dolari până în 2050. În ultimele 12 luni, iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) a crescut cu peste 8%, iar anul acesta a crescut cu aproape 5%.
Pe o piață care a înregistrat mai ales pierderi, acest lucru subliniază importanța pe care investitorii o acordă acestui sector. În România, cele mai recente date arată că producția locală de energie eoliană și solară a crescut în primele 11 luni ale anului 2022, comparativ cu perioada similară din 2021.

În ultimele 12 luni, sectorul tehnologic (XLK) a pierdut aproape 17%, dar la începutul acestui an sectorul înregistrează o revenire de 6,56%. Tehnologia informației evoluează rapid, iar investitorii privesc transformarea digitală și automatizarea ca teme importante de investiții. Potrivit Gartner, se preconizează că în 2023, cheltuielile IT la nivel mondial vor totaliza 4.500 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 2,4% față de 2022.
Segmentele de software și de servicii IT ar urma să crească cu 9,3% și, respectiv, 5,5% în 2023. Segmentul dispozitivelor este prognozat să scadă cu 5,1% în acest an, pe măsură ce atât consumatorii, cât și întreprinderile prelungesc ciclurile de reîmprospătare a dispozitivelor. Cheltuielile IT pentru 2023 vor crește în fiecare țară și în fiecare industrie verticală pe care compania le urmărește.

În 2023, Gartner vede companii care încearcă să creeze sisteme imunitare digitale și să optimizeze reziliența, pentru a le proteja de numeroasele riscuri pe care le-am observat în 2022, inclusiv amenințările cibernetice și cele legate de lanțul de aprovizionare. Se estimează că veniturile mondiale din software de inteligență artificială (AI) vor totaliza 62,5 miliarde de dolari în 2022, o creștere de 21,3% față de 2021.
Companiile vor analiza cum să utilizeze mai bine AI și să optimizeze gestionarea încrederii, a riscurilor și a securității acestei tehnologii. Unii experți văd în 2023 un an în care companiile vor încerca să își monetizeze mai bine cheltuielile anterioare în dezvoltări de inteligență artificială, în loc să dezvolte noi instrumente. Cu toate acestea, companiile vor urmări AI pentru a obține o nouă valoare din seturile de date existente.

Românii ar putea fi bine poziționați pentru a profita de creșterea pe termen lung în sectorul tehnologic. În cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, investitorii români au fost întrebați ce teme de investiții pe termen lung au în vedere.
Sondajul a arătat că 39% dintre respondenți par să se orienteze către criptomonede și plăți digitale, 33% către transformarea digitală și 32% au în vedere tehnologia curată, același procent fiind orientat către robotică și automatizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare