Investițiile pe piața imobiliară din România au depășit 1,26 miliarde de euro în 2022

IMOBILIARE. Într-un an 2022 tumultuos, marcat de instabilitate politică și economică la nivel global, piața imobiliară din România a fost supusă la o serie de încercări, unele sectoare fiind mai performante, în timp ce altele se străduiesc să se adapteze la schimbări care nu mai par temporare. Anul 2023 a început într-o notă temperat optimistă, cu o abordare generală guvernată de prudență și decizii de business bine gândite. Cu o rată a inflației în scădere, de 14,5% în martie, 2023 pare să fie, deocamdată, începutul unei călătorii lente și anevoioase spre stabilitate economică. Cu toate acestea, în preajmă se întrevăd noi obstacole: valul de concedieri din sectorul tehnologic, care a început la sfârșitul anului 2022 în SUA, începe să ajungă în Europa, dar amploarea ramificațiilor sale este încă necunoscută; prăbușirile din sistemul bancar american, incidente aparent izolate până acum, au declanșat temeri că unda de șoc creată de prăbușirea băncilor americane ar putea afecta Europa. În plus, problemele recente cu care s-au confruntat unele bănci europene au pus și mai multă presiune asupra investitorilor.
Contrar tuturor așteptărilor, anul 2022 a fost un an record pentru piața investițiilor imobiliare. Volumul total al investițiilor s-a ridicat la 1,26 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un avans de 39% față de anul precedent. Piața a înregistrat o creștere constantă pe parcursul primelor nouă luni, care a fost stimulată și mai mult în al patrulea trimestru de cea mai mare tranzacție a anului: Achiziționarea de către Paval Holdings a portofoliului de birouri al CA Immo pentru 377 milioane EUR. Aceasta nu numai că a dus ponderea investițiilor interne la aproape jumătate din totalul activității pentru 2022, dar a poziționat compania românească drept unul dintre principalii proprietari de birouri din țară.
Sectorul de birouri și-a menținut poziția de prim beneficiar al investițiilor, tranzacțiile cu active de birouri atingând o valoare de 812,7 milioane EUR în 2022. În ciuda provocărilor reprezentate de hibridizarea activității tradiționale de birouri, investitorii din România continuă să favorizeze clădirile de birouri înaintea altor clase de active: tranzacțiile de retail au reprezentat mai puțin de un sfert din totalul investițiilor, cu aproape 285 de milioane de euro, în timp ce investițiile industriale au deținut doar o pondere de 7% din total, cu aproximativ 90 de milioane de euro. La fel ca în 2021, sectorul public a fost prezent pe piața de investiții cu trei achiziții de mici dimensiuni în Cluj-Napoca și București.
Pentru primul trimestru din 2023, activitatea investitorilor și-a menținut ritmul, cu un volum total de investiții de 149,6 milioane EUR, un avans de 73% față de T1 2022. Într-o manieră oarecum necaracteristică, segmentul industrial a devansat segmentul produselor de birotică în ceea ce privește ponderea în activitatea totală, cu 43,4% (65 mil. EUR) față de 30,6% (45,8 mil. EUR), urmat de hoteluri (18,3 mil. EUR), achiziții în sectorul public (12 mil. EUR) și retail (8,5 mil. EUR).
Atât în 2022, cât și în T1 2023, Bucureștiul a înregistrat peste jumătate din investiții (888 mil. euro și, respectiv, 74,8 mil. euro). “Pe lângă stabilitatea pieței și varietatea produselor, un alt motiv pentru care interesul investitorilor s-a îndepărtat de orașele regionale în ultimii ani este faptul că blocajele în dezvoltare cauzate de pandemie au dus la un număr limitat de proprietăți de calitate disponibile pentru vânzare. O serie de noi dezvoltări anunțate pe piețele regionale urmează să se accelereze în 2023 și să creeze oportunități suplimentare de investiții în anii următori”, spune Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.
La sfârșitul lunii martie 2023, stocul de birouri din București se ridica la 3,75 milioane mp, cu 123.000 mp în șapte clădiri de birouri livrate în 2022 și alți 42.000 mp în două clădiri adăugate în primul trimestru din 2023. Cu puțin peste 67.000 mp care urmează să fie livrați pentru restul anului 2023, pipeline-ul limitat pentru următoarele 24 de luni este, pe de o parte, o adaptare a pieței la scăderea cererii și, pe de altă parte, o consecință a blocajelor din planurile urbanistice zonale. Oferta continuă să fie puternic corelată cu cererea, cele mai multe proiecte noi fiind localizate în zona central-vestică și în centrul orașului.