Iohannis a cerut OMV să înceapă cât mai repede exploatarea offshore în Marea Neagră

ENERGIE. Președintele Klaus Iohannis a primit, luni, la Palatul Cotroceni, o delegație a OMV Petrom, condusă de directorul general executiv al OMV și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, Alfred Stern.

Administrația Prezidențială informează că subiectele abordate de conducerea companiei au vizat activitatea și planurile de investiții în România. Astfel, cu referire la strategia OMV Petrom, au fost prezentate principalele direcții de implementare a unui plan ambițios de investiții, printre care se numără producția de energie din surse regenerabile, biocombustibili și adoptarea de noi tehnologii.

În contextul preocupărilor privind asigurarea securității energetice la nivel național și al eforturilor de gestionare adecvată a efectelor crizei energetice, președintele Klaus Iohannis a subliniat că potențialul energetic al țării noastre este unul deosebit, dar care trebuie susținut în mod consecvent prin investiții ale operatorilor din sectorul energetic. De asemenea, șeful statului a evidențiat importanța care trebuie acordată tranziției energetice, în special din perspectiva inovării, subliniind oportunitățile oferite de fondurile europene.

“Președintele României a afirmat că, în contextul actualei crize energetice și al riscurilor existente, țara noastră își propune să utilizeze întregul potențial energetic și toate resursele de care dispune, pentru a depăși cu succes criza și a reduce riscurile în funcționarea sistemului energetic național” , precizează Administrația Prezidențială.

În cadrul discuțiilor privind planurile de investiții ale companiei, proiectul Neptun Deep a fost un subiect distinct.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța strategică a acestui proiect pentru România și a solicitat conducerii OMV să înceapă cât mai repede exploatarea offshore în perimetrul deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă și este în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat stadiul proiectului și pașii cheie parcurși, asumându-și angajamentul de a adopta decizia finală de investiție la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să înceapă cât mai curând posibil. În cadrul discuțiilor, au fost abordate o serie de aspecte privind evoluțiile energetice regionale din perspectiva impactului crizei energetice asupra economiei în general, dar și asupra mediului de afaceri și a populației.

“Președintele României a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri adecvate pentru reducerea inechităților și asigurarea sprijinului de care au nevoie consumatorii casnici, precum și economia în ansamblu, pentru menținerea competitivității în industrie și în alte sectoare”, informează Administrația Prezidențială.

Pe fondul discuțiilor privind evoluțiile la nivel regional, a fost abordată și intenția OMV Petrom de a dezvolta proiecte de anvergură în Republica Moldova, inițiativă salutată de președintele Klaus Iohannis, care a afirmat că România este dispusă să acorde tot sprijinul necesar pentru asigurarea unui nivel adecvat de securitate energetică în țara vecină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare