Ion Luca Caragiale născut pe 13 februarie

ANIVERSARE. Pe 13 februarie 1852 s-a născut Ion Luca Caragiale, una dintre cele mai strălucite figuri ale literaturii române. Este considerat “cel mai mare dramaturg român” conform lui George Călinescu și unul dintre pilonii literaturii naționale.

Originar din satul Haimanale, Dâmbovița, sat redenumit acum în onoarea sa, Ion Luca Caragiale și-a descoperit pasiunea pentru literatură și teatru încă din tinerețe. Deși a fost acceptat la Conservatorul de Artă Dramatică din București, situația financiară l-a determinat să abandoneze studiile și să se angajeze drept copist la Tribunalul Prahova. În scurt timp, s-a mutat la București, unde a lucrat ca sufleur la Teatrul Național și a colaborat la diverse publicații periodice.

Începând cu anii 1870, a început să-și facă simțită prezența în presa vremii, publicând sub pseudonimele Car și Policar. A devenit cunoscut pentru stilul său satiric și umorul său inteligent. Colaborarea sa cu ziarele Ghimpele și Timpul, alături de alte personalități literare de marcă precum Mihai Eminescu și Ioan Slavici, i-au consolidat reputația ca scriitor de talie națională.

Prima sa comedie, “Conu Leonida față cu reacțiunea”, a fost publicată în revista Convorbiri Literare în 1880, fiind urmată de alte capodopere precum “O noapte furtunoasă” și “O scrisoare pierdută”. Caragiale a devenit celebru pentru observațiile sale perspicace asupra societății și pentru umorul său fin, devenind una dintre figurile de frunte ale realismului critic românesc.

Deși există unele neconcordanțe cu privire la data exactă a nașterii sale, 13 februarie a fost consacrată ca ziua în care îi celebrăm viața și opera. Deși inițial data sa de naștere a fost considerată 1 februarie conform calendarului iulian, conform calendarului gregorian actual, data sa de naștere este recunoscută ca fiind 13 februarie.

Ziua de naștere a lui Ion Luca Caragiale rămâne o sărbătoare a culturii române, o ocazie de a recunoaște contribuția sa remarcabilă la patrimoniul literar al țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare