Istoria tradițiilor pascale

CURIOZITĂȚI. Duminica Paștelui este o zi de sărbătoare plină de bucurie. După sărbătoarea solemnă din Vinerea Mare, care comemorează crucificarea lui Iisus Hristos, Paștele semnifică învierea acestuia. În întreaga lume, în această zi se practică diverse obiceiuri. Bisericile organizează slujbe speciale, cântând imnuri, organizând parade și pregătind ospețe. În epoca contemporană, Paștele a devenit, de asemenea, sinonim cu ouăle de Paște din ciocolată sau decorate și cu iepurașul de Paște. Cum s-a născut, de altfel, această evoluție?
A fost Paștele întotdeauna asociat cu ouă și iepuri?
Din punct de vedere istoric, alimentele tradiționale de Paște includeau produse precum chiflele fierbinți, pâini dulci cu fructe coapte în formă de cruce, și mâncăruri cu carne de miel. Încorporarea ouălor în festivitățile de Paște datează din jurul secolului al XIII-lea, influențată probabil de diverse tradiții păgâne preexistente, anterioare religiilor moderne.
Ouăle aveau un simbolism pozitiv, reprezentând fertilitatea și nașterea, făcându-le simboluri potrivite pentru un festival care celebra învierea lui Hristos.
De ce sunt decorate ouăle în timpul Paștelui?
Potrivit Enciclopediei Britannica, ouăle erau decorate în timpul Paștelui deoarece biserica creștină interzicea consumul de carne și produse de origine animală, inclusiv ouă, în timpul Săptămânii Sfinte. Astfel, ouăle depuse de găini în această perioadă erau decorate pentru a semnifica faptul că erau ouă de Săptămâna Sfântă care nu trebuiau consumate. Săptămâna Sfântă începe în Duminica Floriilor, care cade în duminica dinaintea Paștelui și marchează sosirea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu frunze de palmier de către adepții săi. Pe parcursul săptămânii premergătoare Paștelui, sunt respectate diferite zile religioase semnificative.
Paștele urmează o perioadă de 40 de zile cunoscută sub numele de Postul Mare, în timpul căreia creștinii se angajează adesea în rugăciune și post, renunțând la ceva semnificativ pentru ei sau la un obicei prost. Această perioadă este legată de credința că Iisus a petrecut 40 de zile de post în deșert după învierea sa, îndurând ispita lui Satana înainte de a se înălța la cer.
Sărbătoarea Paștelui este determinată de Luna plină, care are loc, în general, fie în martie, fie în aprilie, care se aliniază cu sosirea primăverii – un anotimp care simbolizează creșterea și renașterea în natură. Coloranții naturali, precum sfecla roșie, au fost folosiți în mod istoric pentru a decora ouăle, iar în Anglia, petalele de flori erau, de asemenea, încorporate în decorațiuni.
Și care mai e și originea ouălor de ciocolată de Paște?
Ciocolata a fost introdusă în Europa în secolul al XVII-lea, după ce a fost adusă din America Centrală și de Sud. Potrivit The Conversation, în 1669, contele de Sandwich a plătit 227 de lire sterline – echivalentul a aproximativ 32.000 de lire sterline astăzi – pentru o rețetă de ciocolată de la regele Carol al II-lea.
Inițial, ciocolata a fost consumată în principal ca o băutură cu adaos de condimente și a rămas un produs de lux din cauza costului său ridicat. Cu toate acestea, până în secolul XX, supermarketurile au jucat un rol în a face ciocolata mai accesibilă și mai accesibilă în Marea Britanie.
Acum, haideți să ne adâncim în originile Iepurașului de Paște.
Iepurașul a devenit un simbol al Paștelui, apărând în iconografia pascală, cum ar fi faptul că este pictat pe ouă și este văzut ca fiind cel care livrează ouăle. O teorie sugerează că originile Iepurașului de Paște pot fi urmărite până în Germania. Potrivit platformei Google Arts and Culture, povestea spune că Iepurașul de Paște ar fi depus ouă viu colorate pentru a fi descoperite de copiii cuminți în dimineața duminicii de Paște. Copiii pregăteau chiar cuiburi în grădină pentru ouăle lăsate în ele și lăsau morcovi pentru a oferi combustibil iepurașului după toate săriturile sale.