Iuliu Winkler: NATO va supraviețui, dar Uniunea Europeană trebuie să-și dezvoltate o arhitectură comună de securitate

POLITICĂ EXTERNĂ. Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler a declarat recent pentru AGERPRES că, în opinia sa, NATO va continua să existe, chiar dacă se va adapta la schimbările geopolitice globale și chiar dacă Statele Unite ale Americii ar putea să se retragă puțin din această arena internațională.

Winkler a comparat actualul context internațional cu momentul de după 1989, când sistemul global s-a reașezat odată cu încheierea războiului rece și tranziția de la un sistem bipolar la unul unipolar, în care Statele Unite au jucat un rol dominant timp de trei decenii. Acum, se conturează perspectiva unui sistem multipolar, iar europarlamentarul subliniază că, deși Statele Unite ar putea să se retragă din anumite zone de influență, este incert cât de mult va avea loc această retragere. El a observat un „pivot către est” în politica globală, o tendință care se manifestă încă din perioada președintelui Obama și care continuă să se intensifice.

În acest context mondial, Winkler consideră că statele Uniunii Europene trebuie să își construiască o arhitectură comună de securitate, deși nu se așteaptă ca, în viitorul apropiat, să existe o armată comună europeană. „Cred că NATO trebuie să rămână o organizație de apărare. Cu siguranță, Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru viitor”, a afirmat el, adăugând că liderii europeni trebuie să își ia angajamente serioase sub presiunea evenimentelor globale.

El a menționat că, în perioada următoare, se va intensifica cooperarea militară între statele Uniunii Europene, subliniind adoptarea recentă, la Strasbourg, a unui document important referitor la apărarea Uniunii Europene. Winkler a nuanțat însă că, deși discuția despre o armată europeană poate părea simplă, în realitate nu se va concretiza în termenii unei forțe armate unite în anii următori. Totuși, el subliniază că se va realiza o cooperare militară mult mai serioasă decât până acum.

Aceste declarații evidențiază provocările și oportunitățile cu care se confruntă Uniunea Europeană în domeniul securității și apărării, accentuând necesitatea unei viziuni unitare și a unor măsuri proactive care să se adapteze la evoluțiile geopolitice curente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare