Jud.Mureș are 3 sate în top 5 al clasamentului satelor inteligente din România

SMART VILLAGE. Conceptul de sat inteligent câștigă tot mai multă popularitate în România, mai multe comunități rurale folosind tehnologii noi și instrumente digitale pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață. Integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting a identificat 224 de proiecte în 147 de comune din România și a folosit aceste cifre pentru a clasifica satele inteligente ale țării.
 
Astfel, potrivit raportului Mapping of Smart Villages in Romania, Ciugud este principalul promotor al acestui concept in tara. Cu opt proiecte implementate, comuna din judetul Alba, regiune istorică a Transilvaniei, ocupă primul loc în clasament.
 
Aluniș din județul Mureș nu este deloc în urmă, ocupând locul al doilea cu șapte proiecte. Boghiș (în județul Sălaj) și Saschiz (județul Mureș) împart locul trei cu cinci proiecte fiecare, urmate de Bălășești (județul Galați), Corunca (județul Mureș), Mănăștiur (Timiș), Șelimbăr (Sibiu) și Snagov (Ilfov) pe locul patru.
 
„Dacă la capitolul Smart Villages de anul trecut din raportul Smart City Mapping am identificat 69 de proiecte de sate inteligente în stadiu incipient, în proces de implementare sau deja implementate la nivelul a 59 de comune din România, anul acesta am găsit 224 de proiecte în 147 de comune, ceea ce confirmă o creștere de peste 300% a numărului de proiecte în acest domeniu”, a declarat Cornel Barbut, CEO Vegacomp Consulting.
 
În general, proiectele Smart Village includ, dar nu se limitează la, următoarele domenii: sănătate, educație, economie, mediu/dezvoltare durabilă, digitalizare și transformare digitală, energie regenerabilă, alimentație, conștientizare și angajament civic.
 
Respondenții din raportul Vegacomp au spus că depopularea și declinul demografic, lipsa fondurilor necesare pentru a asigura servicii publice îmbunătățite și nivelul scăzut de atractivitate teritorială sunt principalele provocări cu care se confruntă comunitățile rurale atunci când implementează soluții inteligente.
 
Metodologia acestui raport este similară cu cea utilizată în Smart City Mapping. Vegacomp Consulting a colectat și verificat date și informații din trei surse: primării, furnizori și mass-media. Astfel, au fost transmise adrese către 2.685 de primării din România, dintre care 272 au răspuns și 147 au completat chestionarul. Raportul cuprinde informațiile obținute de la primării și alte surse în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare