Județul Mureș accesează peste 277 Milioane de Euro prin Programul Tranziție Justă: Oportunități pentru dezvoltare și crearea de locuri de muncă

FONDURI. Consiliul Județean (CJ) Mureș a anunțat marți lansarea a două chestionare pentru a testa interesul sectorului public și al celui privat în ceea ce privește accesarea fondurilor în valoare de 277.032.659 euro, din care 148.181.384 euro sunt destinate dezvoltării întreprinderilor și antreprenoriatului. Aceste fonduri sunt prevăzute pentru județul Mureș în cadrul Programului Tranziție Justă (PTJ) 2021-2027.

Președintele CJ Mureș, Peter Ferenc, a dezvăluit că unitățile administrativ-teritoriale au posibilitatea de a accesa fonduri pentru patru tipuri de proiecte. Cele mai semnificative alocări, în valoare de 15.140.000 euro, sunt destinate înființării de capacități de producție, transport și stocare de energie din surse regenerabile (RES), sprijinirii dezvoltării de capacități de producție mici, transport și stocare de energie RES pentru consumul propriu al clădirilor publice, precum școli, spitale și servicii sociale.

Unitățile administrativ-teritoriale pot, de asemenea, să acceseze sprijin pentru infrastructura de afaceri, investiții care să faciliteze creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă pentru IMM-uri. Aceste fonduri însumează 14.000.000 euro.

În ceea ce privește transportul public, alocarea indicativă pentru dezvoltarea transportului verde, prin achiziția de vehicule nepoluante și stații de încărcare necesare serviciilor de transport public, este de 9.595.600 euro.

UAT-urile pot accesa, de asemenea, peste 7,9 milioane de euro pentru remediere, decontaminare și reconversie a siturilor contaminate, reducerea poluării și crearea de locuri de muncă durabile prin reintroducerea acestora în circuitul economico-socio-cultural sau prin valorificarea lor pentru infrastructuri verzi.

Pentru dezvoltarea întreprinderilor și antreprenoriatului prin Programul Tranziție Justă 2021-2027, județul Mureș dispune de o alocare totală de 148.181.384 euro din cei 277.032.659 euro alocați. Cea mai mare parte a acestui buget, în valoare de 83.903.737 euro, este dedicată investițiilor productive în IMM-uri care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă (investiții între 200.000 euro și 8 milioane de euro).

Sprijinul total pentru microîntreprinderi se ridică la 22.374.330 euro, cu posibilitatea accesării a până la 200.000 euro pentru fiecare proiect.

Pentru întreprinderile sociale, alocarea totală este de 5.593.583 euro, cu un plafon de până la 200.000 euro per proiect.

Întreprinderile de tip spin-off, spin-out și start-up beneficiază de un buget total de 22.309.734 euro (cu un sprijin de până la 200.000 euro), în timp ce pentru infrastructura de afaceri (IMM-uri și parteneriate cu instituții de învățământ superior și UAT-uri) alocarea este de aproximativ 14.000.000 euro.

Termenul limită pentru completarea chestionarelor referitoare la interesul pentru accesarea de finanțări prin Programul Tranziție Justă este stabilit pentru 27 octombrie.

CJ Mureș a informat că ghidurile pentru apelurile de proiecte destinate UAT-urilor sunt în curs de elaborare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care este Autoritatea de Management pentru PTJ, și vor fi publicate în consultare publică. De asemenea, ghidul solicitantului pentru “Investiții pentru dezvoltarea IMM-uri care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” a parcurs etapa de consultare publică și a fost aprobată Metodologia și criteriile de evaluare și selecție. Pentru celelalte tipologii de investiții, ghidurile corespunzătoare apelurilor de proiecte sunt în curs de elaborare de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru PTJ, și vor fi publicate în consultare publică.

Programul Tranziție Justă are ca obiectiv atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economiile locale ale șase județe din

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare