Jumătate dintre români ar fi mai fericiți dacă ar îmbina munca cu călătoriile

TRAVEL. Cei doi ani dificili ai pandemiei au creat dezbateri puternice în jurul conceptului de lucru de acasă. Angajații au început să realizeze că pot avea mai mult timp liber dacă reduc timpul petrecut cu naveta, în timp ce fac aceeași cantitate de muncă sau, chiar mai mult, pot călători și lucra în același timp (fie uneori, fie în nomadism digital cu normă întreagă).

Prin urmare, flexibilitatea a început să fie un beneficiu dezirabil pe care angajatorii îl pot oferi. Deși acum există companii care și-au schimbat complet politicile pentru a permite mai multă flexibilitate, există încă situații în care angajații sunt obligați să meargă la birou.

Kiwi.com, o companie de travel-tech, împărtășește date referitoare la modul în care românii îmbină munca cu călătoriile. Datele au fost colectate în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com, pe persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani din România și din alte țări din regiunea ECE, care au fost de cel puțin două ori în vacanță în străinătate în ultimii 6 ani.

De unde lucrează românii?

Fiind întrebați dacă angajatorul le permite să lucreze de acasă, un grup de 52,2% au răspuns că merg în continuare la birou cu normă întreagă, 22,6% au răspuns că lucrează într-un sistem hibrid, în timp ce doar 8,4% lucrează exclusiv de acasă. Dintre persoanele care nu lucrează de la distanță, 92,8% au răspuns că nu vor schimba prea curând.

Pe de altă parte, dintre respondenții care au adoptat deja distanța, 45,7% au afirmat că nu se schimbă nimic în ceea ce privește munca și călătoriile, 38,6% își rezervă călătorii mai lungi și le împart între muncă și călătorii sau lucrează în timpul zilei și explorează în timpul nopții, 29,5% au declarat că se bucură mai mult de weekenduri datorită timpului economisit fără a face naveta, iar 8,8% lucrează zilnic dintr-o altă țară.

Combinarea muncii și a călătoriilor

Sondajul i-a întrebat, de asemenea, pe respondenți, indiferent de locul lor de muncă actual, cum cred ei că călătoriile și munca ar avea un impact asupra bunăstării lor. 49,6% dintre aceștia au afirmat că explorarea unor locuri noi în timpul călătoriilor i-ar face mai fericiți la locul de muncă, în timp ce 31,7% au spus că călătoriile ar adăuga noi perspective și idei la locul de muncă. Alți 17,2% au răspuns că, în general, oamenii ar trebui fie să muncească, fie să călătorească, iar 1,5% au susținut că nu s-ar opri din lucru dacă ar avea laptopul cu ei.

Cerințe pentru a lucra la distanță

În ceea ce privește ce ar cere românii dacă ar lucra și ar călători, 53,2% sunt interesați de internet de mare viteză, 43% se gândesc la siguranța în zona sau țara în care ar urma să stea și 31,5% își doresc confort și facilități. Alți 27,7% și-ar dori o viză, un sejur și o asigurare medicală ușoare, 27,5% își doresc să poată comunica cu localnicii și autoritățile, în timp ce 21% au nevoie doar de o locație frumoasă.

Orașe prietenoase pentru nomazii digitali

Se pare că românii încep să îmbrățișeze ideea de a îmbina munca și călătoriile, în timp ce unii dintre ei chiar au prins un loc de muncă cu normă întreagă ca nomad digital – o persoană care este independentă de locație și are nevoie doar de un laptop pentru a-și desfășura activitatea.

La nivel global, a fi nomad digital este un concept de care se bucură din ce în ce mai mulți oameni, în special tinerii. În prezent, există orașe din întreaga lume care au început să ofere vize create special pentru nevoile acestora. Unele dintre cele mai prietenoase orașe pentru nomazii digitali sunt: Toronto-Canada, Chiang Mai-Thailanda, Willemstad-Curaçao, Madeira-Portugalia sau Panama City-Panama.

Datele au fost colectate în perioada 14 octombrie – 24 octombrie 2022, în cadrul unui studiu realizat de STEM/MARK pentru Kiwi.com. Grupul țintă este format din persoane cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, care au fost de cel puțin două ori în vacanță în străinătate în ultimii 6 ani, din România (n=1010), Cehia (n=1012), Slovacia (n=1008), Ungaria (n=1014), Polonia (n=1010). Metoda utilizată este interviul web asistat de calculator (CAWI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare