Klaus Iohannis participă a cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, în Islanda. Ce va conține Declaraţia de la Reykjavik

SUMMIT. Preşedintele Klaus Iohannis va participa, la Reykjavik, Islanda, în perioada 16-17 mai 2023, la cel de-al patrulea Summit al Consiliului Europei, desfăşurat pe durata mandatului Preşedinţiei Islandei. La finalul Summitului va fi adoptată Declaraţia de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european şi internaţional, anunţă Administraţia Prezidenţială. Cu această ocazie va fi anunţată şi înfiinţarea Registrului Internaţional al Daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.

Organizată sub motto-ul „Uniţi în jurul valorilor noastre / Uniţi pentru Europa”, cea de-a patra ediţie a reuniunii la nivel înalt va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei – organizaţia responsabilă pentru democraţie, drepturile omului şi statul de drept fiind printre primele instituţii internaţionale care au reacţionat printr-o acţiune concretă, respectiv prin excluderea Federaţiei Ruse din rândul statelor membre, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Pentru România, participarea la Summitul de la Reykjavik are o semnificaţie aparte, întrucât în acest an se împlinesc 30 de ani de când ţara noastră s-a alăturat ca stat membru cu drepturi depline al organizaţiei de la Strasbourg, decizia privind aderarea României fiind luată la primul Summit al Consiliului Europei, din 1993”, precizează comunicatul citat de News.ro. În prima zi a Summitului, Preşedintele Klaus Iohannis va coprezida, alături de Prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema „Protejarea democraţiei în vremuri de încercare – riscuri, rezilienţă şi reangajare” şi va participa la reuniunea de lucru „Uniţi pentru Ucraina”, găzduită de Prim-ministrul Islandei, Katrín Jakobsdóttir.

În cursul dezbaterilor generale din cea de-a doua zi a Summitului, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera angajamentul faţă de sistemul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi va reliefa rolul pe care Consiliul Europei l-a jucat, în cei 30 de ani de apartenenţă a României la organizaţia de la Strasbourg, la consolidarea unei democraţii stabile şi mature în ţara noastră, mai arată Administraţia Prezidenţială. La finalul Summitului va fi adoptată Declaraţia de la Reykjavik, care reconfirmă rolul particular al Consiliului Europei în arhitectura multilaterală la nivel european şi internaţional. Cu această ocazie va fi anunţată şi înfiinţarea Registrului Internaţional al Daunelor cauzate de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.

Sursa digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare