Krónikus betegek mentesülnek a betegszabadság idején fizetendő járulékkötelezettség alól

EGÉSZSÉG. Az összes krónikus beteg mentesülni fog a betegszabadság idején folyósított juttatás járulékkötelezettsége alól – jelentette be egy hétfői sajtóeseményen Marcel Ciolacu miniszterelnök. Kormányfőként fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a 10 százalékos egészségbiztosítási járulékot (CASS) minden alkalmazottnak fizetnie kell, mert enélkül nem lehet fenntartani az egészségügyi rendszert. „Ezt az adót nem Ciolacu vezette be” – tette hozzá, utalva arra, hogy ez egy korábbi intézkedés következménye. A kormány a gyesen lévő kismamák, a beteg gyermeküket ápoló anyák és a krónikus betegek mentesülnek a járulékkötelezettség alól. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a mentességet előíró sürgősségi rendelet valamennyi krónikus betegre kiterjed majd, ezzel hozzájárulva az ő egészségügyi kiadásaik csökkentéséhez.

Ciolacu ugyanakkor ismételten bírálta a betegszabadságok magas számát. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány előtt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár évi 800–870 millió lejt fizetett ki betegszabadságokra, és ez az összeg tavaly már elérte a 6 milliárd lejt. „Ha a statisztikákból indulunk ki, lakossárarányosan mi vagyunk a legbetegebb emberek a világon” – idézte a miniszterelnök kijelentését az Agerpres. Mint mondta: nem tartja tisztességesnek, hogy ne fizessék az egészségbiztosítási járulékot azok az alkalmazottak, akik egy hűlés miatt egy hétig nem mennek dolgozni.

Az intézkedés a krónikus betegeknek jelentős könnyebbséget hozhat, miközben a magas betegszabadságokra való utalás arra figyelmeztet, hogy továbbra is komoly kihívást jelent az ország egészségügyi rendszere számára a betegségek kezelése és az egészségügyi költségek csökkentése.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare