La Cluj se dă startul primului proces climatic din România deschis de activiștii de mediu

JUSTIȚIE. Primul proces climatic din România, deschis de Asociația Declic, a început la Cluj, fiind susținut și de alte organizații de mediu, potrivit unui comunicat de presă al Asociației 2Celsius.

Curtea de Apel Cluj a decis, pe 10 aprilie, să respingă excepțiile ministerelor care ar fi blocat procesul și a dispus astfel începerea procesului pe fond.

Astfel, instanța a respins excepția lipsei calității de interes a lui Declic și excepția prematurității cererii de amendă a instituției. Aceste excepții au fost invocate de instituțiile chemate în instanță, respectiv Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Energiei.

Fundația Urgenda, care a câștigat primul proces din Europa privind schimbările climatice, intervine în procesul din România deschis de Asociația Declic. Rețeaua Climate Litigation Network (CLN), parte a Fundației Urgenda, a trimis o scrisoare către Curtea de Apel Cluj, prin care susține procesul Declic și atrage atenția judecătorilor asupra jurisprudenței instanțelor din mai multe țări europene. Fundația Urgenda a câștigat primul proces istoric din Europa privind schimbările climatice, împotriva statului olandez. De altfel, primul proces climatic deschis în România de Asociația Declic este susținut de mai multe organizații de mediu, care au intervenit ca părți în proces. Este vorba despre Bankwatch România și 2Celsius“, informează un comunicat de presă.

Următorul termen al procesului deschis de Declic va fi pe 22 mai.

Comunitatea Declic le cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia măsuri concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, reprezentanții Declic solicită în instanță amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile.

Solicităm Curții de Apel Cluj să oblige Guvernul României să își asume obiective mult mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 și de realizare a neutralității climatice până în 2050, inclusiv prin creșterea ponderii surselor regenerabile în consumul final de energie și a eficienței energetice. Considerăm că actualele obiective sunt insuficiente, încălcând astfel obligațiile legale asumate prin Constituție, Acordul de la Paris și Legea europeană privind clima“, a precizat casa de avocatură care îl reprezintă pe Declic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare