La mulți ani, Mircea Baniciu!

ANIVERSARE. Mircea Baniciu (născut la 31 iulie 1949, în Timișoara) este un cântăreț și chitarist român, ca meserie fiind însă arhitect arhitect. A devenit cunoscut în industria muzicală românească la începutul anilor ’70, când s-a alăturat formației rock Phoenix ca solist vocal. După ce colegii săi au fugit din țară în 1977, a început o carieră solo și a lansat un EP și patru albume. În 1992, el a fondat trupa Pasărea Colibri alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici, cu care a cântat timp de zece ani și au lansat cinci albume și un DVD. În 2002, s-a reunit cu trupa Phoenix pentru concertul aniversar “Phoenix 40 de ani”. În 2014, a înființat supergrupul Pasărea Rock.
În anii ’70, Mircea Baniciu a început să cânte ca folkist în cluburile din Timișoara. A fost descoperit de Nicu Covaci și Günther Reininger, doi dintre membrii formației Phoenix, care căutau un solist vocal, și au decis să-l includă în trupă. În 1971, Mircea Baniciu a debutat în Phoenix, susținând câteva spectacole în care au fost prezentate piese precum “Nunta”, “Negru Vodă” și “Iarna”. Aceste piese au fost ulterior înregistrate pe albumul “Cei ce ne-au dat nume”, lansat în 1972, alături de Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Costin Petrescu și Valeriu Sepi.
În continuare, în 1973, a apărut EP-ul “Meșterul Manole”, iar în 1974, albumul “Mugur de fluier”, care a inclus hit-uri precum “Mica țiganiadă”, “Ochii negri, ochi de țigan”, “Strunga”, “Mugur de fluier” și “Andrii Popa”, probabil cea mai cunoscută melodie a formației Phoenix. De menționat că “Andrii Popa” este singura compoziție a lui Mircea Baniciu prezentă în discografia Phoenix.
În 1975, a fost lansat albumul “Cantafabule” (corect “Cantafabule”), considerat cea mai importantă operă rock din România până în prezent. Trupa Phoenix s-a retras în munții Semenic pentru a compune piesele acestui album. La înregistrări, în locul lui Costin Petrescu la bas, a fost adus Ovidiu Lipan “Țăndărică” la baterie.
În 1977, o parte dintre membrii trupei Phoenix, inclusiv Nicu Covaci, au fugit din țară, dar Mircea Baniciu a rămas în România și a continuat să cânte piesele Phoenix. A fost anchetat de Securitate în repetate rânduri, dar și-a continuat cariera solo ca folkist. În anul 1979, a lansat primul său disc, “Mircea Baniciu EP”, urmat de “Tristeți provinciale” în 1980. Acest album a fost cunoscut de public ca “Albumul galben”. În anii următori, au urmat albumele “Ploaia” în 1984 și “Secunda 1” în 1989, iar în 1991 a fost lansat “Secunda 2”.
În 1990, Mircea Baniciu a revenit în trupa Phoenix pentru un concert la Palatul Copiilor din București și a continuat să cânte cu ei în turnee și înregistrări. În 1992, a părăsit din nou Phoenix din cauza unor conflicte cu Nicu Covaci. În același an, împreună cu Florian Pittiș și Mircea Vintilă, a fondat trupa Pasărea Colibri, la care s-au alăturat ulterior și Vlady Cnejevici și Marius Bațu. Au avut succes în următorii zece ani, lansând cinci albume și un DVD.
În 2002, s-a întors în Phoenix pentru un concert aniversar, dar a părăsit din nou formația în 2007 din cauza unor noi neînțelegeri cu Nicu Covaci.
După părăsirea trupei Phoenix, Mircea Baniciu și-a continuat activitatea solo și a lansat o serie de albume, inclusiv “Best of Mircea Baniciu, Vol. 1” în 2008 și “Best of Mircea Baniciu, Vol. 2” în 2010. În 2008, a început seria de concerte “Mircea Baniciu & prietenii”, unde a avut invitați speciali alți muzicieni importanți din România.
În 2014, s-a căsătorit cu Alina Nemeș și au un fiu numit Victor, iar dintr-o relație anterioară are o fiică pe nume Ana.
Mircea Baniciu a rămas o figură importantă în muzica românească, iar cariera sa solo și colaborările cu trupele Phoenix și Pasărea Colibri au lăsat o amprentă puternică în industria muzicală din România.