La mulți ani, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României!

ANIVERSARE. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împlinește azi, 22 iulie 2024, vârsta de 73 de ani. Preafericirea Sa se află în al 17-lea an de patriarhat și are o experiență de peste trei decenii de slujire arhierească.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române este originar din satul Dobrești, județul Timiș. Născut pe 22 iulie 1951, el a fost al treilea copil al familiei învățătorului Alexie și Stela Ciobotea. Își amintește de copilărie ca de o perioadă în care a fost obișnuit cu munca, dar și cu bucuria roadelor, în ciuda greutăților epocii staliniste.

Tatăl său lucra câteva ore la câmp în zori, apoi mergea la școală unde era învățător, iar mama sa i-a insuflat o credință vie, manifestată prin rugăciune și postire, ducerea la biserică și pelerinaje, chiar și în vremuri dificile.

Dan-Ilie, numele său de botez, a urmat școala primară în satul natal, gimnaziul în localitatea Lăpușnic și liceul în orașul Buziaș, continuându-și studiile la Liceul Coriolan Brediceanu din Lugoj. Ulterior, a absolvit Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu.

A urmat studii doctorale la București, sub coordonarea Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, și la Strasbourg, sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi. În 1987, Dan-Ilie Ciobotea a intrat în monahism cu numele Daniel, avându-l ca naș de călugărie pe Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria.

După trei ani, a fost hirotonit arhiereu și a slujit câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Din 7 iunie 1990, a devenit Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, unde a inițiat proiecte de succes pe plan pastoral, administrativ și academic, inclusiv consolidarea și restaurarea Catedralei mitropolitane din Iași și fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența.

Din 30 septembrie 2007, Preafericitul Daniel este Patriarhul României. Cei aproape 17 ani de patriarhat au fost caracterizați de provocări și realizări, inclusiv vindecarea rănilor suferite în regimul comunist, adaptarea la schimbările tehnologice, confruntarea cu noi ideologii, pandemia de coronavirus și conflicte militare.

Printre realizările notabile se numără finalizarea Catedralei Naționale, sfințită la centenarul Marii Uniri. De asemenea, Patriarhul Daniel a înființat Centrul de Presă Basilica și a manifestat o grijă deosebită pentru românii din diaspora, instituind o zi dedicată migranților români.

Patriarhul Daniel a încurajat activitatea socială a Bisericii Ortodoxe Române, care a devenit cel mai mare filantrop, administrând peste 800 de instituții filantropice. În timpul patriarhatului său au fost canonizați peste 40 de sfinți români, iar Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei.

Sărbătoarea oficială a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel este pe 30 septembrie, data întronizării sale ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare