“La mulți ani!” Sf. Constantin și Elena – 21 mai

SĂRBĂTOARE. Duminică, pe 21 mai 2023, creștinii ortodocși îi prăzmuiesc pe Sfinții Constantin și Elena. Una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox este marcată de tradiții și obiceiuri.

Ziua de 21 mai 2023 reprezintă una dintre cele mai mari sărbători din calendarul ortodox, dar și un prilej de bucurie pentru sărbătoriții zilei: Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana, Nuţi, Constantin, Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi, Costeluş.

Sărbătoarea Sfinții Constantin și Elena este legată de simbolul Sfintei Cruci, având în vedere că, potrivit legendei, Sfântului Constantin i s-a arătat semnul Crucii pe cer cu inscripția: „in hoc signo vinces” – „prin acest semn vei birui”, înainte de înfruntarea cu păgânul Maxențiu.

Totodată, legenda spune că Împăratului Constantin cel Mare l-ar fi visat pe Iisus Hristos, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile soldaților pentru a birui în bătălie, iar Sfântul Constantin a făcut așa și a câștigat. De asemenea, se spune că Sfânta Elena a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

Împăratul Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274 și a intrat în istorie pentru măsurile pe care le-a luat pentru biserică și preoți.

Despre mama lui Constantin, împărăteasa Elena, se spune că şi-a eliberat sclavii şi i-a ajutat pe creştinii persecutaţi. Flavia Iulia Helena a fost o femeie credincioasă, cunoscută pentru pioșenia ei.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții:
-Bujorul este un simbol al acestei sărbători. Pentru a avea parte de pace și liniște în familie, credincioșii obișnuiesc să aducă în casă 3 bujori înfloriți. De asemenea, pentru sănătate și bunăstare, în ziua de 21 mai, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți.
-Crucea este, desigur, simbolul principal al acestei sărbători, tocmai de aceea se spune că este bine să oferi cruciulițe pentru a avea parte de reușite.
-Pentru ca duhurile rele să nu fure sporul laptelui, în zonele rurale se ține „Sperietoarea vrăjitoarelor”, un obicei care presupune ca toți membrii familiei să se adune în mijlocul gospodăriei, în jurul unui vas cu lapte, și să bată cu linguri noi de lemn în vasele în care se fierbe laptele de obicei, în timp ce strigă ca să sperie vrăjitoarele care ar putea fura laptele.
-Tot pentru a alunga duhurile rele, în anumite zone se aprinde un foc mare și oamenii stau în jurul lui. Prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.
-Femeile obișnuiesc, pentru a alunga duhurile rele și necurate, să tămâie și să stropească cu agheasmă.

-În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.
-Din bătrâni se spune că de Sfinții Constantin și Elena nu este bine să divorţezi sau să renunţi la o prietenie pentru că toată viaţa veți avea o pierdere pe plan financiar sau sentimental.
-Din popor se mai spune că în ziua de 21 mai, când sunt prăzmuiți Sfinții Constatin și Elena nu este bine să dați păsărilor cerului pâine, pentru că în acest fel se risipește sporului casei. –De asemenea, nu trebuie stricat cuibul păsărilor care au pui pentru că în familie vor fi necazuri tot anul.
-De Sfinții Constantin și Elena nu se spală și nu se lucrează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare