Laborator modern de Radioterapie, inaugurat la Târgu Mureș

MEDICAL. Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a participat luni, 5 decembrie, la inaugurarea noului Laboratorului de Radioterapie care funcționează într-un imobil aflat în curtea Clinicii de Oncologie Medicală și Radioterapie situată pe strada Gheorghe Marinescu nr. 3 din Târgu Mureș. ”Sunt extrem de impresionat de lucrul care s-a făcut aici, la Târgu Mureș. Ministerul derulează un program care își demonstrează, cred eu, eficiența”, și-a început discursul ministrul Sănătății.

Investiția a fost realizată de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, prin intermediul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar” finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, și se cifrează la valoarea de 18 milioane de lei, din care 6 milioane de lei pentru amenajarea buncărului de radioterapie și 12 milioane de lei pentru aparatura medicală.

Noul laborator de radioterapie al Spitalului Clinic Județean Mureș este dotat cu două aparate noi, care folosesc tehnologie de ultimă generație pentru tratarea diferitelor forme de cancer.

În primă etapă, pacientul este scanat cu ajutorul unui computer tomograf, iar apoi un specialist recreează în format 3D masa tumorală pe un calculator. O dată obținută forma tumorii, aceasta este încărcată în programul aparatului de radioterapie, care ”bombardează” cu radiații doar țesutul dictat de specialist. În felul acesta se reduce la minim impactul asupra țesuturilor sănătoase din jur, iar nici efectele secundare nu mai sunt atât de grave.

O noutate este și sistemul de fixare a pacientului pe masa aparatului, prin sisteme personalizate pentru fiecare corp, astfel încât mișcările sunt limitate cât mai mult. De asemenea, pentru că este vorba de precizie, pacientul poate primi chiar și o doză mai mare de radiații față de aparatura convențională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare